“Proces”: Nove optužbe protiv Navaljnog za “ekstremističko udruživanje”

0

(Beta-AFP) – Ruski opozicionar Aleksej Navaljni i nekoliko njegovih bliskih saradnika suočeni su sa novim optužbama za “ekstremizam”, saopštili su danas ruski istražitelji i dodali da su za te optužbe predviđene zatvorske kazne.

Prema saopštenju Istražnog komiteta, odgovornog za glavne kriminalističke istrage u Rusiji, Navaljni i njegovi saradnici optuženi su da su “stvorili i vodili ekstremističku organizaciju” koja je od 2014. do 2021. godine imala poruku “promene vlasti putem nasilja”.

Organizacije Navaljnog zabranjene su zbog ekstremizma u juna uoči parlamentarnih izbora održanih 19. septembra. Ti izbori, prema kritičarima Kremlja, održani su uz brojne neregularnosti, a pobedila je stranka predsednika Vladimira Putina.

Na meti optužbe su dvojica bliskih saradnika Navaljnog, Ivan Ždanov i Leonid Volkov koji su već nekoliko meseci u egzilu u inostranstvu, kao i mnogi Putinovi protivnici.

Ruske vlasti optužuju Navaljnog i njegove saradnike da su hteli da “diskredituju državne organe i njihovu politiku, destabilizuju situaciju u regionima, podstaknu proteste u stanovništvu i ubede javnost u potrebu promene vlasti putem nasilja”.

Prema istražiteljima, nedozvoljene demonstracije opozicije upućivale su pozive “na ekstremističke i terorističke akcije”.

Navaljnom, Ždanovu i Volkovu preti zatvor od šest do deset godina.