“Probudiš se ujutru, a zemlja u blokadi. Ne rade banke, a na televiziji samo jedan kanal…”

0
(Beta/AP Photo/Thein Zaw)

Vojska Mjanmara sinoć je u vojnom puču preuzela kontrolu nad zemljom i proglasila vanredno stanje, a prethodno su uhapsili liderku vladajuće stranke Mjanmara Aung San Su Ći i druge visoke zvaničnike vlade.  

Kako piše CNN, stanje koje je ujutru zateklo zemlju podrazumeva blokadu komunikacija, zatvorene banke, a vojnici patroliraju ulicama najvećeg grada Jangona.

CNN prenosi i da su ljudi kod svojih kuća na televizorima mogli da pristupe samo vojnom kanalu, dok su svi ostali programi blokirani.

Nekoliko sati pre nego što je planiran početak sednice novog parlamenta, sa tog vojnog kanala je objavljeno da je vlast u zemlji preuzeo glavni čovek vojske Min Aung Hlaing. Vojska je potvrdila da je zadržala u pritvoru de fakto liderku i druge zvaničnike iz vladajuće stranke.

Vojne pretnje i strah od vojnog puča zasenili su planirani početak rada parlamenta nakon izbora.

Vojska, u zemlji poznata kao “Tatmadav”, u petak je na Fejsbuku saopštila da “kategorički negira” ometanje demokratske tranzicije i upozorila svestku diplomatsku zajednicu “da ne iznosi naprečac pretpostavke o stanju” u državi.

Saopštenje vojske dolazi dan nakon što su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u Mjanmaru.

Tom državom je, kako dodaje Rojters, vladala vojska 49 godina nakon puča 1962. godine.

Izborna komisija Mjanmara odbacila je u četvrtak navode vojske o izbornim prevarama i saopštila da nije bilo dovoljno velikih nepravilnosti da utiču na kredibilitet rezultata glasanja, a obnovljeni navodi vojske o nepravilnostima na izborima, na kojima je NLD osvojio 83 odsto mesta, doveli su do najdirektnije konfrontacije između vlade i vojske.

 Premijerka Mjanmara Aung San Su Ći, koja je uhapšena danas, pozvala je stanovništvo da “ne prihvati” vojni puč, navodi se u pismu koje je na društvenim mrežama objavila njena stranka.

U zemlji su kružile glasine o državnom udaru i de fakto civilna šefica vlade Aung San Su Ći je “ostavila ovu poruku narodu”, naveo je na Fejsbuku Vin Htein, predsednik Nacionalne lige za demokratiju.

Vojska je na godinu dana proglasila vanredno stanje i postavila generale na ključna mesta u zemlji.

Aung San Su Ći i predsednik Mjanmara Vin Mjint uhapšeni su u glavnom gradu u Nejpjidou.

Vojska Mjanmara izvela je noćas puč, uhapsila šeficu civilne vlade Aung San Su Ći i proglasila vanredno stanje na godinu dana, a usledile su rekacije iz celog sveta.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel oštro je osudio državni udar u Mjanmaru i pozvao vojsku da oslobodi sve “ilegalno pritvorene”.

“Oštro osuđujem državni udar i pozivam vojne zvaničnike da oslobode sve koji su ilegalno pritvoreni u akcijama širom zemlje”, naveo je Mišel na Tviteru.

On je dodao da izborni rezultat mora da se poštuje i da demokratski proces mora biti obnovljen.

Sjedinjene Američke Države (SAD) apelovale su danas na vojsku Mjanmara da oslobodi uhapšene zvaničnike i šeficu civilne vlade Aung San Su Ći.

“SAD se protive svakom pokušaju izmene rezultata nedavnih izbora ili ometanja demokratske tranzicije u Mjanmaru i postupiće protiv odgovornih ako se od tih mera ne odustane”, saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Kako je navela, SAD pozivaju vojsku Mjanmara da se pridržava demokratskih standarda, poštovuje vladavinu prava i oslobodi uhapšene.

I Austraija je danas pozvala vojne vlasti u Jangonu da oslobode uhspšene.

“Pozivamo vojsku da poštuje vladavinu prava, da sporove rešava pravnim mehanizmima i da odmah oslobodi sve civilne lidere i druge ilegalno pritvorene”, rekla je australijska ministarka spoljnih poslova Mariza Pejn.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš oštro je osudio hapšenje šefice vlade Mjanmara Aung San Su Ći.

Hapšenje političkih lidera i prenos zakonodavnih, izvršnih i sudskih vlasti na vojsku, “predstavljaju udar na demokratske reforme u Mjanmaru”, navodi se u saopštenju Gutereša.

“Izbori održani 8. novembra 2020. daju jasno mandat Nacionalnoj ligi za demokratiju, što odražava volju naroda Mjanmara da nastavi put demokratskih reformi za koji se teško izborio”, naveo je Gutereš.

On je apelovao na vojne lidere “da poštuju volju naroda Mjanmara, da poštuju demokratske standarde i sve sporove rešavaju mirnim dijalogom”.

Prema diplomatskim izvorima, Savet bezbednosti je planirao idućeg četvrtka da održi sastanak o Mjanmaru.