Tviter je najavio da će, kako bi uspostavio ravnotežu između slobode izražavanja i odgovornosti, smanjivati vidljivost tvitova koji krše njegova pravila, ali dolaze iz važnih izvora kao što su političari.

Tviter je rekao da će se nova pravila primenjivati u slučaju političara i zvaničnika vlade koji imaju više od 100.000 pratilaca.

„Sada ćemo jasno označavati sve tvitove koji krše naša pravila korišćenja, ali smo odlučili da ih ostavimo zbog javnog interesa“, rekao je Džek Dorsi, jedan od čelnika kompanije.

Uvredljivi tvitovi biće prekriveni upozorenjem, a korisnici će morati da kliknu na link kako bi ih videli.

Kritičari su rekli da ta drustvena mreža nije činila dovoljno u nadzoru tvitova političara koji bi bili uklonjeni da ih je objavio običan korisnik. Neki su od Tvitera tražili da ukloni zajedljive tvitova predsednika SAD Donalda Trampa i drugih političara, dok su Tramp i drugi konzervativci optuživali IT kompanije da favorizuju liberale.

Tramp na Tviteru ima 61 milion pratilaca, a mnoge njegove objave završavaju u vestima.

Bela kuća nije htela komentarisati najavu kompanije.

Trampov najstariji sin, Donald Tramp Junior, na svom Tviter nalogu objavio je link na najavu označavanja tvitova koju je objavio konzervativni portal Daily Caller i upozorio: „Ako to mogu da učine vođi slobodnog sveta zamislite šta čine vama i vašem glasu!“.

Portparolka Tvitera je rekla da će o označavanju tvitova odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija. Ako se utvrdi kršenje pravila, o tome je li sporan tvit u javnom interesu odlučivaće timovi.

„U određenim slučajevima u interesu je javnosti da ima pristup određenim tvitovima, iako bi inače kršili naša pravila“, objavio je Tviter na svom blogu. 

„Stavićemo obaveštenje na koje ćete morati kliknuti pre no što vidite tvit kako bi osigurali dodatan kontekst i jasnoću. Obaveštenje će se pojavljivati na vremenskoj crti naloga i na drugim mestima, poput pretrage“, najavio je Tviter.

Tviter je dodao da „ima slučajeva, poput direktnih pretnji nasiljem i poziva na nasilje nad pojedincima, za koje se ne može smatrati da su u javnom interesu“.

Tramp je u razgovoru za televiziju bez dokaza navodio da Twitter „vrlo otežava ljudima da mi se pridruže na Tviteru i meni čine mnogo težim da pošaljem svoju poruku“. 

„Strašno je to što radi Tviter“, dodao je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.