Prizori iz bračnog života: Brak će preživeti, ali „ljubav za ceo život“ možda neće

0

Još od prvog kadra, kada ihpita „Šta je za vas definicija uspešnog braka?“, i pošto nema odgovora, kaže im da to može da bude i sama činjenica „da su još uvek zajedno“, a Majra zaključuje da su to „niski kriterijumi“, jasno je da su problemi u braku glavna tema serije „Scenes from Marriage“. Inače, rimejka mini-serije Ingmara Bergmana iz 1973. u kojoj glume Liv Ulman i Erland Jozefson. Temu braka, koji je uvek tema, nedavno je za HBO u seriji ponovo obradio Hagai Levi (radio „Affair“, prvu i treću sezona).

Šta je danas brak, više od 40 godina otkako je Bergman pokušavao da odgonetne pitanje bračne (ne)sreće?

Da li postoji nešto kao pravi način da napustite brak? Postoji li bolje i gore vreme da osobi koju ste voleli kažete da sada volite nekog novog? Kako održati brak danas kada je sve drugačije u odnosu na nekadašnje tradicionalne brakove? Jer i Majra će saopštiti suprugu da želi da okonča njihov desetogodišnji brak „pošto se zaljubila u drugog i ne zna kako se to dogodilo“ i da već sledećeg dana ide na tri meseca u Tel Aviv, dok njihova četvorogodišnja ćerka Eva za to vreme spava u drugoj sobi. A napolju veje sneg. I sutra ujutru toliko žuri da ode iz njihovog doma, da sa mokrom kosom i dva kofera napušta stan, a Džonatanu kaže na vratima da ništa ne može da učini da to promeni – „ne možeš da promeniš to što mi više nisi privlačan“.

Bergmanova serija je veličanstvena, bolna, elegantno napravljena i u vreme objavljivanja postala je fenomen koji su gledali milioni. Scene su imale veliki uticaj, otvoreno su ih kasnije imitirale filmadžije kao što su Vudi Alen („Muževi i žene“), Noa Baumbah („Priča o braku“) i Andrej Zvjagincev („Bez ljubavi“), primećuje „Veniti fer“.

***

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 23. septembra.

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

This image has an empty alt attribute; its file name is N506-Lordan-773x1024.jpg