“Priznanje je zakasnelo, ali je ipak stiglo. Toni je bio vrhunski umetnik s loptom, Jokić je na njegovom putu”: Boža Maljković o imenovanju Kukoča u Kuću slavnih…

0
Fotografija: Igor Pavićević

Bivši hrvatski košarkaš Toni Kukoč imenovan je u klasu 2021. košarkaške Kuće slavnih, preneo je portal Eurohups.

On će u Kuću slavnih ući kao član Međunarodnog komiteta.

Kukoč je trostruki NBA prvak sa Čikago Bulsim, da tim Bulsima, jednom najbolji šesti igrač godine, peterostruki najbolji igrač Evrope. Tri puta osvajao je Evroligu, tri put je bio MVP fajnl-fora, a s hrvatskom je osvojio tri medalje. Srebro s Olimpijade 1992. godine, bronzu sa Svetskog prvenstva 1994. godine i bronzu s Evrobasketa godinu kasnije. U Kuću slavnih izabran je zajedno sa Pol Pirsom, Kris Bošom i Veberom, Ben Valasom…

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, trofejni košarkaški stručnjak koji je sa Jugoplastikom pokorio Evropu, neko je ko odlično poznaje Kukoča i njegove kvalitete. Povodom konačnog imenovanja u Kuću slavnih, Maljković je rekao da je ponosan.

“Isto je kao da sam ja ušao. Kukoč i Rađa su bili najbolji tandem u Evropi. Nije bilo tog protivnika koji je mogao da ih spusti ispod pedeset poena. Priznanje Kukoču je zakasnelo, ali je ipak stiglo. On je to zaslužio”, rekao je Maljković tokom gostovanja u emisiji Među nama na televiziji Nova S.

On je istakao i da je “Kukoč vrhunski umetnik kada je reč o dodavanju”.

“Jokić je u tom kontekstu na njegovom putu”, rekao je Maljković.

Trofejni trener je prokomentarisao i igru srpskog centra iz redova Denver Nagetsa koji vodi u trci za MVP nagradu regularnog dela sezone NBA lige.

“Reći ću vam jedan detalj. Ja Nikolu nikada nisam trenirao, niti poznavao. Mogao je da prođe kad me vidi i ne javi se, i ne bih mu zamerio. Međutim, on je uljudno prišao i zagrlio me. To govori o njemu kao čoveku”, rekao je Maljković.

“Neverovatno je njegova igra. Rekao sam mu jednom prilikom: ‘Šta je mali, otvorio si katedru srpske košarke u Americi’. Ali, budimo iskreni, niko od nas nije ni pomislio da će on igrati kao danas. Ni ja, ni Miško Ražnatović, ni Dejan Milojević. Iznenadio je sve, pa i sebe. Oženio je devojku iz srednje škole, obožava konje i misli na košarku. Kompletan lik koji je debelo je zaslužio to što mu se trenutno dešava. Kukoč je svojevremeno pričao koliko je igraču kome na leđima piše ‘Made in Europe’ da prođe i uspe u NBA”, zaključio je Maljković.

.