Privremena predsednica Bolivije: “Kukavicu Moralesa treba izvesti pred lice pravde”

0
Privremena predsednica Henin Anjes. Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Privremena predsednica Bolivije Henin Anjes smatra da bi njen prethodnik Evo Morales, kada se vrati u zemlju, trebalo da se suoči sa krivičnim postupkom, prenosi BBC.

Jer, kako navodi Anjes, Morales krši uslove azila imajući u vidu da nastavlja da se bavi politikom. Iako je ranije ove nedelje napustio Boliviju i otišao u Meksiko koji mu je dao politički azil on i dalje „izdaje naredbe“ svojim pristalicama da ne odustaju od borbe.

Moralesu, smatra Anjes, ne bi trebalo dozvoliti da se kandiduje na novim izborima koji bi trebalo da budu održani u roku od tri meseca.

“Njega treba izvesti pred lice pravde. Evo Morales je napustio zemlju na kukavički način. On je svestan činjenice da mora da odgovara pred pravosudnim sistemom zemlje. Prekršio je sve protokole azila jer se otvoreno i dalje bavi politikom, a što nije dozvoljeno kad nekome pružite azil“, kazala je Anjes za BBC.

Bolivijski narod, istakla je ona, „stekao je ponovo pravo da bira vlast“.

„To je ono što stoji iza ovog haosa. Morales nas je doveo do izbora 20. oktobra i ono što se dogodilo bilo je velika prevara“, rekla je Anjes.

Na ulicama su i dalje protesti Moralesovih pristalica koji izražavaju negodovanje zbog, kako kažu, „vojnog puča“. Pristalice bivšeg lidera sukobile su se i juče sa policijom dok su poslanici lojalni bivšem predsedniku pokušavali da ospore legitimitet imenovanja Anjes. Policija je bacala suzavac da rastera demonstrante koji su se kretali ka predsedničkoj palati u La Pazu. Pojedini demonstranti koristili su drvene i metalne palice kao „oružje“, piše AP.