Održane superklaster radionice projekta Srbija inovira

Projekat Srbija Inovira, koji realizuje ICT Hub uz podršku USAID-a, u cilju jačanja ekonomije uz pomoć inovativnih tehnoloških rešenja za segmente privrede sa najvećim razvojnim potencijalom, ove nedelje je organizovao interaktivne superklaster radionice u Novom Sadu, Nišu i Beogradu. Predstavnici startapova, privrednog sektora i akademske zajednice su imali priliku da na radionici simuliraju superklaster i direktno se upoznaju sa prednostima ovog ekonomskog modela, koji povezuje profesionalce iz različitih oblasti i ohrabruje ih da saradnjom u oblasti tehnoloških inovacija stvaraju vrednosti.

Moderator radionica bio je Afonso Rebelo de Sousa, ekspert za korporativne inovacije, preduzetništvo i transfer tehnologije, koji je tokom svoje karijere doprinosio uspehu globalno poznatih kompanija kao što su LinkedIn i Adidas. Renomirani stručnjak preneo je učesnicima svoja neposredna iskustva i detaljno im predočio snagu usklađenosti ciljeva, međusobne saradnje i sinergetskog delovanja. Tokom višečasovne simulacije, učesnici su iz prve ruke mogli da zaključe kako superklaster otvara velike prilike kada je u pitanju razvoj tehnoloških inovacija i da je njegova primena neophodna za unapređenje ekonomije Srbije.

Zadovoljstvo je raditi na inovacijama u Srbiji jer postoji toliko talenta i potencijala širom zemlje. Ove radionice su pokazale da postoje ne samo apetiti, već i ekspertiza za otvaranje novih mogućnosti. Mislim da je sada pravo vreme za razvoj superklastera koji će negovati sinergiju i povezati privredu, akademsku zajednicu i preduzetnike. Ova efikasnost dovešće do ubrzanog rasta poslovnih prilika, a prvi rezultati stižu uskoro“, rekao je De Sousa.

Aleksandra Popović, direktor projekta Srbija inovira, izrazila je zadovoljstvo urađenim na radionicama, ali i velikim odzivom. “Ovo su bila intenzivna tri dana na kojima se skupilo preko 60 ljudi iz privrede i akademske zajednice. Raduje me što smo, nakon nekoliko meseci ozbiljnih razgovora sa učesnicima ekosistema, konačno bili u prilici da ih okupimo u ovom formatu koji je odličan prikaz onoga što će se sutra dešavati u stvarnosti. Mislim da su svi učesnici dobili potvrdu da se kroz saradnju u raznolikom okruženju otvaraju nove prilike. Stvaranje vrednosti je realan rezultat superklastera”, naglašava Popović dodajući da su tokom radionica startapi bili u prilici da razgovaraju sa finansijskim timom Srbija inovira. “Smatram da je generalna proba uspela a sledeći korak biće javni poziv za pilot superklastere”, zaključila je Popović.

Projekat Srbija inovira završava istraživanje domena sa najvećim tehnološkim potencijalom, kojim će identifikovati četiri sa najvećim potencijalom. Oko tih domena će potom formirati četiri pilot superklaster projekta. Javni poziv koji će biti objavljen do kraja 2021. godine biće upućen svim predstavnicima privrede, startap i akademske zajednice, investitorima, ali i državi da zajednički rade na jačanju domaće ekonomije kroz razvoj inovacija. Tokom naredne godine testiraće se potencijal domena u stvarnom okruženju, a 2023. godine će biti odabran jedan u okviru kog će se sprovesti razvoj prvog srpskog superklastera. Pobednički domen će dobiti značajnu pomoć za što bolje pozicioniranje na tržištu, a cilj je da 2025. postane samoodrživ u celosti.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.