Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Severnoj Mitrovici

0
Foto Profimedia

(Beta) – Kosovska policija privela je dvojicu albanskih mladića koji su noćas u severnom delu Kosovske Mitrovice mahali albanskom zastavom iz kola u pokretu, preneo je portal Kosovo onlajn.

Navodi se da su mladići stari 26 i 25 godina u vreme zabrane kretanja zbog epidemije korona virusa, “sa vidno istaknutom” albanskom zastavom vozili ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice i da su “čak ušli” u krug Kliničko bolničkog centra u tom gradu. ;

Po rečima portparola Kosovske policije za region Sever, Branislava Radovića, protiv mladića je podneta prekršajna prijava zbog kršenja mere zabrane kretanja od 22 do pet časova ujutro. 

Incident je osudila Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju iz koje su ocenili da su poslednji napadi na Srbe “smišljene provokacije koje za cilj imaju da izazovu neodmerenu reakciju srpske strane”. 

“Takvo ponašanje posledica je sistematskog nereagovanja nadležnih instanci u Prištini i medjunarodne zajednice, koje se od strane ekstremista tumači i kao prećutna saglasnost za svaki vid provokacije i napada na Srbe na Kosovu i Metohiji”, stoji u saopštenju.  

Reagovala je i Srpska lista koja je ocenila da je u pitanju “planski osmišljena provokacija albanskih mladića sa namerom da izazovu incidente većih razmera”.

“Ova provokacija, svega par dana nakon što su u centru grada napadnuti mladići srpske nacionalnosti je izuzetno opasna, i može nepovratno ugroziti mir na ovim prostorima”, upozorili su iz Srpske liste.Pozvali su institucije zadužene za bezbednost na Kosovu i Metohiji da “najhitnije deluju i očuvaju mir, garantuju bezbednost svima i spreče incidente koji su očigledno deo smišljenog plana, a ne pojedinačni incidenti”.

“Ćutanje Euleksa, UNMIK, ambasada u Prištini je neprihvatljivo, zato ih još jednom pozivamo da najhitnije reaguju, a gradjane molimo da ostanu suzdržani”, stoji u saopštenju.