“Pritisak nije kada šutiraš na kraju meča, nego kada ti metak prolazi pored glave”: Mladi košarkaš Partizana o odrastanju u Izraelu i dolasku u Beograd

0

Jedan od košarkaša koje je Željko Obradović izabrao za novi početak u Partizanu je i izraelski plejmejker Jam Madar.

Mladi košarkaš kome se predviđa i NBA karijera je za MozzartSport govorio o Željku Obradoviću, odrastanju u Izraelu, košarkaškim idolima, Beogradu, Srbiji, Partizanu…

“Sjajno je za mene što sam u Partizanu. Došao sam ovde, učim, skupljam iskustvo. Imamo odličnu grupu momaka, radimo jako, pokušavamo da budemo naša najbolja verzija. Prošle su pripreme, vreme je da uzletimo i započnemo sezonu. Učili smo šta svako od nas može na terenu. Vreme je da izvučemo ono što smo naučili iz svega i da to prenesemo na parket. Da se borimo za trofeje, to je glavni cilj ove sezone“, rekao je on.

Za Željka Obradovića je rekao da je neverovatan i da je glavni razlog zašto je došao u Beograd.

“Tek kasnije sam shvatio kakav je Partizan, kao i grad, navijači, organizacija u koju sam došao. Ali, naravno, trener je nešto drugačije. Želim da budem sunđer i učim što više od njega kako bih postao bolji igrač. Kako bih imao bolju karijeru. Cilj mi je da ekipa dobije što je više utakmica moguće”, ističe Madar. ” Na nama je da naučimo i razumemo stvari koje želi da nam kaže. On govori prave stvari. Tako da je glavna stvar da se budemo ´prisutni´ kada Željko govori, da slušamo. Pokušavam da razumem šta želi da kaže. Jer, upravo će se to dogoditi u našem sledećem posedu i moramo da budemo spremni da odgovorimo, da budem spremni. Pomaže sve to dosta. I potrebno je to razumeti i imati samopouzdanja da se odradi svoj deo posla”.

Madar je kao i njegovi vršnjaci u Izraelu prošao kroz vojsku, uz to je i gradio karijeru što nije lako.

“Odrastanje u Izraelu je nešto posebno. Kada ste u tom okruženju, posvećeni svojoj zemlji. Svako ide u vojsku, to je put kroz koji svako mora da prođe. Još kao dete si svestan toga. Muškarci idu dve godine i osam meseci, žene dve godine. Možeš da izabereš šta ćeš raditi tamo. Ja sam bio asistent trenera u školi košarke za decu. Učio sam ih iz svog iskustva, a Izrael je mala zemlja pa su me svi prepoznavali, gledali bi me dan ranije na utakmici. Pitali bi me kako se nosim sa teškim momentima”.

Jednom je Madar rekao da pritisak nije kada šutiraš na kraju meča, nego kada ti metak prolazi pored glave. Šta je konkretno mislio pod tim?

“Imam prijatelje koji učestvuju u ´ozbiljnim stvarima´ vezanim za vojsku. Život im je na talonu. Moraju da donesu prave odluke ili će biti ubijeni. Imam prijatelje koji to rade, ako govorimo o pritisku. A druga je stvar kada treba da doneseš pobedu šutem u poslednjoj deonici. Ovo je prvo je veće od košarke”.