“Pritisak na SPC i Amfilohija zajednički je poduhvat Đukanovića i vučića”: Mlađan Đorđević u novom Nedeljniku

3
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Savetnik nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i tadašnji sekretar državnog saveta za Srbe u regionu Mlađan Đorđević u intervjuu ya novi broj Nedeljnika poručio je da se pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu i mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija može posmatrati kao “zajednički poduhvat predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića”, kojima je mitropolit Amfilohije “i jednom i drugom trn u oku“.

„Uveren sam da Crna Gora neće privatizovati manastire. Oni hoće da banalizuju veru – onako kako su to komunisti radili“, rekao je Đorđević za novi broj Nedeljnika, navodeći da ima nekoliko razloga zašto je baš sad donet Zakon o veroispovesti, za koji kaže da je isključivo usmeren protiv srpske crkve a kao takav i protiv Srba.

On je rekao da su prvi razlog izbori na jesen ove godine i da je „cilj da se pojača podela između Crnogoraca i Srba i da se na vlasti očuva kriminalni režim“.

„Nama je to dobro poznato jer u poslednjih osam godina živimo u takvom društvu. I Vučić i Đukanović su stvorili društvo bez zakona, bez pravde. Crnom Gorom se kao i Srbijom, vlada lažima i besmislom, ali veoma opasnom propagandom, zasnovanom na mržnji prema srpskom narodu. Stoga se i ovaj pritisak na SPC i mitropolita Amfilohija može posmatrati kao zajednički poduhvat Đukanovića i Vučića budući da im je obojici glavni problem“, rekao je Đorđević.

On je rekao da je „drugi cilj zakona lukrativni, da se vladajuća klika dočepa atraktivnog zemljišta na primorju, budući da već ima dogovor sa arapskim investitorima o daljoj prodaji“.

„I na kraju, ali ne najmanje važno, cilj je prikrivanje afera Đukanovića i Vučića, od ‘Koverte’, preko ‘Krušika’ i ‘Jovanjice’, do mnogi drugih. Tragično je, međutim, da ovakvim zakonom kojim se krši Ustav, Đukanović zapravo ruši temelje crngorske države i državnosti“, rekao je Đorđević.

On je naglasio da je mitropolit Amfilohije najveći kritičar Vučićeve kosovske politike, „za koju još ne znamo šta je“.

„Ovo je bila prilika da se mitropolit ‘zabavi’ Crnom Gorom i da se kroz Vučićeve taboloide u Srbiji plasira priča da mitropolit i Milo hoće da odvoje crkvu u Crnog Gori“, rekao je Đorđević.

On je rekao da od povrataka Dragana Đilasa na političku scenu aktivno podržava njegove aktivnosti i aktivnosti na formiranju širokog opozicionog bloka, jer smatra da samo ujedinjene građanske i nacionalne snage, sve političke opicije koje nisu ekstremne, mogu da se suprotstave „ovom zlu koje vlada“ i da je zato predmet napada Vučića.

„Nisam član nijedne stranke, kao što nisam bio član ni Demokratske stranke kada sam bio savetnik predsednika“, rekao je Đorđević.

Ceo tekst intervjua čitajte u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 23. januara.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Sve čitaoce očekuje veliki poklon: četvrta knjiga iz edicije “Senke nad Balkanom”, o princu Đorđu Karađorđeviću.

Tu je i novi broj Mond diplomatika na srpskom jeziku.

3 KOMENTARA

 1. Браво, г. Ђорђевићу! Објаснили сре сјајно и надам се да ће вас бар неко чути. Коментатор Скандинавија очито није тај. Можда је и бот, ко зна…

 2. „I na kraju, ali ne najmanje važno, cilj je prikrivanje afera Đukanovića i Vučića, od ‘Koverte’, preko ‘Krušika’ i ‘Jovanjice’, do mnogi drugih. Tragično je, međutim, da ovakvim zakonom kojim se krši Ustav, Đukanović zapravo ruši temelje crngorske države i državnosti“, rekao je Đorđević.
  Gospodine Djordjevicu, opasno je iznositi nedokazane optuzbe i pisati neproverene stvari.
  Zasto bi iko udarao na Amfilohija pa on je samog sebe diskreditovao upravo iznoseci neproverene stvari u javnost, vredjajuci svaku srpsku majku i zenu, vredjajuci patrijarha jer on kaze da su patrijarh i on jedno isto, on unistava krov SPC svojom politikom iako je kao vladika pozvan da siri veru Hristovu a ne da se bavi politikom.
  Ne, ne branim nikog samo sam ogorcen ponasanjem vecine crkvenog klera.
  Smeta mi decenijama odnos vecine svestenika i vladika do crkvene imovine odnosno imovine vernika i zaduzbinara, odnos do vernog srpskog naroda u vecini mitropolija, smeta mi sto je crkva postala vise profitabilna organizacija nego verska ustanova.
  Opasno je davati podrsku pogresnim odlukama politicara ali je jos opasnije braniti kabadahije u mantijama.
  Niko od vas novinara i savetnika nema hrabrosti da javno kritikuje pokondireni kler i pokondirene vladike koji kunu, stavljaju anateme a srpske majke nazivaju ubicama gorim od Hitlera.
  Vladika Amfilohije je buntovnik on ne brani Boga, manastire crkvu i narod on brani svoje bogatstvo materiju koju je prisvojio misleci da mu po staresinstvu pripada.
  Amfilohije poput vecine svestenika i vladika ne sluze Bogu iz ljubavi do Boga vec sluze Bogu iz ljubavi prema svojim dobrima i svom zivotu a Bog im je sredstvo za postizanje ciljeva a ne prioritet i ljubav.
  Patrijarh ce morati napraviti reda u SPC jer ovo stanje u celom svetu je neodrzivo.
  Nije SPC samo u C.Gori i Srbiji ugrozena vec u svim zemljama sveta gde zivi srpski pravoslavni narod.
  Sad nam je potrebna mudrost, sabornost, jedinstvo ali i metla koja ce SPC ocistiti od biznisa.
  Gospod nas Isus Hrist jahao je na magarcu a nasim popovima ni dzipovi vise nisu dovoljno dobri i u tome jeste sav problem nase crkve. Na zalost i sramotu svih nas.

Comments are closed.