Prištinski mediji: Kosovo i Albanija formiraju teritorijalno-administrativnu celinu

1
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Nakon ratifikacije sporazuma u ​​parlamentima Albanije i Kosova, biće stvorena teritorijalno-administrativna celina, 30 km unutar Albanije i 30 km unutar Kosova, gde će građani sa obe strane dobijati iste usluge kako na Kosovu tako i u Albaniji, kao da su državljani obe države, piše Koha.

Kako piše koha.net, sporazum vlada Albanije i Kosova o pravilima režima lokalnog pograničnog saobraćaja upućen je skupštini Albanije na ratifikaciju.

Prema ovom sporazumu potpisanom 26. novembra 2021. godine, Granična zona slobodnog kretanja stanovnika sa dozvolom za lokalni pogranični saobraćaj je do 30 km unutar teritorija potpisnica.

U medjuvremenu, rezidencijalni centri zemalja potpisnica pograničnog područja definisani su Protokolom za implementaciju ovog sporazuma. U cilju olakšavanja lokalnog graničnog saobraćaja, nova područja graničnih prelaza biće: Padeš – Košare, Žerka – Babaj Bokeš, Zogaj – Babaj Bokeš, Dobrun – Gerćin, Vlahen – Kušnjin, Kišaj – Planeja, Bardoč – Brezna, Pakišt – Krstec, Orgjost-Orcushe, Borje-Globocice i Turaj-Restelica.

U izveštaju vlade Albanije skupštini navodi se da je sporazum u cilju olakšavanja lokalnog pograničnog saobraćaja pokrenut u okviru zajedničkih obaveza obe vlade, kako bi se pojednostavile procedure i mere u vezi sa režimom lokalnog pograničnog saobraćaja.

“Ovaj sporazum ima za cilj da olakša kretanje stanovnika pograničnog područja, koji imaju pravo da borave u pograničnom području druge strane, pod uslovom da trajanje njihovog boravka nije duže od 90 dana u roku od 180 dana”, piše koha.net.

Stanovnicima pograničnog područja biće dozvoljen prelazak kopnene granice po režimu lokalnog pograničnog saobraćaja, pod uslovom da: poseduju važeći identifikacioni dokument; poseduju dozvolu za lokalni pogranični saobraćaj; ne podležu merama zabrane ulaska na teritoriju strana potpisnica ili koje ne predstavljaju pretnju po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose.

Prema sporazumu koji su potpisala ministarstva unutrašnjih poslova Albanije i Kosova, izraz “granično područje” označava područje koje se prostire na obe strane na najviše trideset kilometara od kopnene granice.

1 KOMENTAR

Comments are closed.