Priština za 1. februar sprema svečanu virtuelnu ceremoniju: “Priznanje Izraela je jedno od najvećih dostignuća Republike Kosovo…”

0
Foto: Printskrin/YouTube

(Beta) –  Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da će diplomatski odnosi sa Izraelom biti uspostavljeni u ponedeljak, 1. februara.

“Državnost Kosova i medjunarodni subjektivitet snažno se konsoliduju. U ponedeljak, 1. februara, svečanom virtuelnom ceremonijom biće obavljena formalizacija diplomatskih odnosa Republike Kosovo i Države Izrael”, stoji u saopštenju.

Navodi se da će sporazum o uspostavljanju diplomatskih osnosa potpisati ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj Stubla i ministar spoljnih poslova Izraela Gabrijel Aškenazi.

“Priznanje Izraela je jedno od najvećih dostignuća Republike Kosovo, omogućeno zahvaljujući prijatelju, našem večnom savezniku, Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj vrlo važan trenutak za nas je produženje dugog prijateljstva naših naroda (Kosova i Izraela) koje je sada krunisano uspostavljanjem diplomatskih odnosa”, rekla je Haradinaj Stubla.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti su 4. septembra prošle godine u Beloj kući potpisali odvojene izjave o “normalizaciji ekonomskih odnosa”, a tadašnji predsednik SAD Donald Tramp je svojom izjavom garantovao sprovodjenje. Srbija je tada najavila da će svoju ambasadu preseliti iz Tel Aviva u Jerusalim što su tražili Izrael i SAD, a Kosovo da će priznati Izrael koji je potom najavio diplomatske odnose s Kosovom.