Priština ponudila uspostavljanje američke vojne baze na KiM: “To će doprineti miru na Balkanu…”

0
Printscreen/YouTube/Arbresh.info

(Beta) – Ministar odbrane privremenih institucija u Prištini Armend Mehaj je tokom sastanka u Pentagonu sa podsekretarom Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država Kolinom Kalom, ponudio uspostavljanje stalne američke vojne baze na teritoriji Kosova i Metohije, što će kako je ocenio uveliko doprineti miru, regionalnom razvoju i stabilnosti na Balkanu.

“Što se tiče unapređenja stalnog partnerstva, u ime Vlade Republike Kosovo ponudio sam podsekretaru Kalu mogućnost da se uspostavi stalna američka vojna baza na Kosovu, smatrajući da bi to uveliko doprinelo miru i regionalnoj stabilnosti na Balkanu”, napisao je Mehaj na fejsbuku.

Mehaj je na fejsbuku napisao da je Kal ponovo potvrdio “američku podršku Kosovu prema evroatlantskim integracijama”, ističući da vizija predsednika Džozefa Bajdena za integraciju Zapadnog Balkana u EU ostaje na prioritetnoj listi.

“S tim u vezi, zahvalio sam se podsekretaru Kalu na američkoj podršci Kosovu u unapređenju demokratije i postizanju ciljeva članstva u evroatlantskim strukturama”, kaže ministar odbrane privremenih institucija u Prištini.

Mehaj je napisao da je sa svoje strane, podsekretar Kal izrazio najveću zahvalnost za saradnju i partnerstvo, zahvalivši na “posvećenosti Kosova humanitarnoj operaciji za smeštaj avganistanskih izbeglica, u okviru operacije NATO-a koju predvode SAD”.

“Podsekretar Kal je takođe naglasio da će podrška unapređenju kapaciteta Bezbednosne snage Kosova biti kontinuirana, dok je pozitivno ocenio pripreme za sledeće mirovne misije, čime je dodatno povećana uloga Kosova i njegov doprinos miru i globalnoj bezbednosti”, napisao je Mehaj.