Priština bez dogovora o Vašingtonskom sporazumu: Poslanici nisu usvojili rezoluciju o njegovom sprovođenju

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Skupština privremenih institucija u Prištini nije usvojila Vašingtonski sporazum, odnosno poziv da se taj sporazum sprovede, preneo je portal KoSSev.

Kako prenosi portal, sa 24 glasa za i 57 uzdržanih parlament u Prištini nije izglasao rezoluciju koju je predložila PDK, koja poziva na sprovođenje obaveza koje je preuzela prethodna vlada.

Za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma glasali su samo sadašnji poslanici opozicije, dok su oni iz vladajuće stranke, pre svega Samoopredeljenja, bili uzdržani.

Parlament u Prištini je sa druge strane odobrio dva druga međunarodna sporazuma i to ubedljivom većinom – 84 glasova za, nijednim protiv i bez uzdržanih.

Na sednici je trebalo da se glasa i za još dva međunarodna sporazuma, ali je u popodnevnim satima nedostajao kvorum za nastavak sednice, s obzirom na to da je opozicija navela da ona neće da glasa pojedine sporazume.

Sednica parlamenta u Prištini treća je ove nedelje, nakon što su u ponedeljak i utorak poslanici diskutovali o 100 dana Kurtijeve vlade.

Glasalo se i za nacrte zakona o zagađenju vazduha i upravljanju industrijskim otpadom, koji su usvojeni samo kroz prvo čitanje.

Delegacije Srbije i Kosova, predvođene Aleksandrom Vučićem i bivšim kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, potpisale su 4. septembra prošle godine u Beloj kući dva različita dokumenta poznata javnosti kao Vašingtonski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Sporazum je odmah nakon potpisivanja, septembra meseca prošle godine, naišao na seriju optužbi sadašnjeg premijera, a tadašnjeg lidera opozicione LVV Aljbina Kurtija koji je kazao da neće ispuniti ono što je potpisano, jer ga je potpisala “nelegitimna vlada”.