Pristalice opozicije blokirale parlament, sukobi s policijom: Nastavljeni protesti protiv premijera Jermenije

0

(Beta-AP) – Hiljade pristalica opozicije blokirale su juče parlament Jermenije, ponovo zahtevajući ostavku premijera Nikola Pašinijana.

Pašinijan mesecima odbija da podnese ostavku zbog mirovnog sporazuma koji je u novembru postigao sa Azerbejdžanom i time okončao rat oko oblasti Nagorno-Karabah, formalno azerbejdžanske teritorije pod kontrolom jermenskih separatista.

Političke tenzije su eskalirale prošlog meseca kada je Generalštab zatražio ostavku Pašinijana, a premijer odgovorio smenjivanjem načelnika tog tela Vojske Onika Gasparjana.

Opozicija je pojačala pritisak na Pašinijana, pozivajući pristalice da blokiraju parlament.

Na poziv su hiljade demonstranata okružile zgradu parlamenta, uz povremena koškanja s policijom.

Opozicioni političar Vazgen Manukjan, koga opozicija predlaže za privremenog premijera, predvideo je da vojska neće prihvatiti naredbu Pašinijana o smeni načelnika Generalštaba.

“Vojska neće odstupiti jer to nije problem jednog čoveka”, rekao je Manukjan.

Kako bi smanjio političku krizu, Pašinijan je ponudio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora ove godine, ali je odbacio zahtev opozicije da se povuče pre glasanja.

Masovne demonstracije protiv Pašinijana počele su 10. novembra, nakon što je on uz posredstvo Rusije potpisao sporazum sa Azerbejdžanom o okončanju šestonedeljnog rata oko Nagorno-Karabaha, u kojem je poginulo više od 6.000 ljudi.

Jermenija je tim sporazumom izgubila kontrolu nad delom Nagorno-Karabaha i okolnim oblastima u Azerbejdžanu posle više od 25 godina.

Pašinijan tvrdi da je sporazum bio jedini način da se spreči da vojska Azerbejdžana preuzme kontrolu nad celom oblašću Nagorno-Karabah.

Rusija je razmestila oko 2.000 mirovnjaka da nadgledaju sprovođenje mirovnog sporazuma.