Vilijam Hanson je stručnjak za bonton. Sa kolegom Džordanom Nortom, napisao je knjigu „Help, I sexted my boss“. Ova dva Britanca, autori su i istoimene podkast-komedije u kojoj daju savete i pomažu u rešavanju problema savremenog života.

Za sada, njihov podkast je stigao do 423. epizode.

Kretanje kroz današnje izazove može biti veoma teško. Kako da nakon raskida izbacite bivšeg sa Netflix naloga? Koliko znaka uzvika je mnogo za mejl? Koji pribor da koristite u restoranu?

Njihova knjiga daje odgovore na ova i mnoga pitanja, kao što su bonton u restoranu, pri upoznavanju, oblačenju.

A kako Vilijam Hanson, beskrajno simpatično daje kratke savete u obliku reelsa na Instagramu, rešili smo da izdvojimo nekoliko stvari koje bi svima mogle da budu korisne. Izvolite.

Sastajanje i upoznavanje

Kada je hladno vreme, i nosite rukavice, a treba da se rukujete s nekim – učinite to pošto skinete desnu rukavicu.

Bolje je da se ne rukujete ako ćete to uraditi sedeći. Dakle, uvek kada se upoznajete ili sastajete s nekim, ustanite i rukujte se.

Kada upoznate nekog, dobre stvari za small talk su vreme, putovanja, novosti, umetnost ili popularna kultura. S druge strane, pri upoznavanju ne treba pričati o politici, zdravlju, finansijskoj situaciji.

Ophođenje prema tuđim stvarima

Ako čitate knjigu koju vam je neko pozajmio, nemojte savijati strane kako biste označili dokle ste stigli, umesto toga koristite bukmarker.

U restoranu

Kada naručujete kafu ili hranu, ili kupujete bilo šta u prodavnici, razmislite da li koristite adekvatne izraze. Nemojte da izgovarate „dajte mi“, već „molim vas, mogu li da dobijem“.

Kako da poručite u restoranu? Zapamtite, kada ste pogledali kartu pića ili jelovnik i odlučili šta biste da naručite, kada konobar dođe, ne treba da otvorite jelovnik ponovo i potvrdite svoju odluku. Jednostavno zapamtite šta želite i direktno recite kada vas pitaju.

S druge strane, kada ste završili sa jelom, treba samo da se malo odmaknete od stola, a kada zovete konobara, ne treba da pucate prstima ili tapšete dlanovima, već, ako gleda u vas – kažete „izvinite“, a ako vas ne gleda, suptilno mahnete rukom.

Kada gostima, koji dolaze kod vas kući, ili gostima kafića i restorana donosite parče torte – parče (ako zamislimo da je trouglog oblika) treba da bude „vrhom“ okrenuto ka gostu.

Kada jedete kolače koji na sebi imaju dekoraciju, najbolje je da kašičicom sklonite dekoraciju i onda krenete sa jelom.

Čaj se ne hladi tako što se kašičicom meša u krug, već napred nazad.

Možete li da jedete pomfrit prstima? Zavisi od konteksta. Ako ste na neformalnom sastanku sa prijateljima, naravno. A ako ste na formalnom ručku, koristite viljušku i nož.

Kada jedete namaze, kao što su džem ili puter, nemojte uzimeti celo parče hleba i na njega mazati. Umesto toga, lomite male parčiće, praktično zalogaje, i na svaki mažite puter i ostale namaze.

Kako da jedete bareni grašak? Viljuškom bodite pojedinačna zrna, pošto će vam u suprotnom ispadati na sve strane.

Čeri paradajz nećete jesti odvojeno na formalnim večerama, tako da ga na neformalnim možete slobodno uzimati pristima.

Ako je burger koji jedete preveliki, najbolje bi bilo da skinete gornji deo zemičke i jedete viljuškom i nožem.

Nož uvek držite tako što kažiprst naslonite na dršku noža, dok vrh drške dodiruje vaš dlan. Nemojte držati vrh noža kažiprstom i palcem.

Najgora stvar koju ikada možete da uradite, jeste da sečete testenine nožem. Iako će se desiti da vam uz pastu donesu nož, on ne služi tome. Pasta se jede uz pomoć viljuške i kašike, ili samo viljuške. Italijani ne jedu pastu kašikom, već samo viljuškom.

Omlet se ne seče nožem, već viljuškom.

Kada jedete masline, ubodite ih priborom koji vam donesu uz činiju maslina, koji je najčešće u obliku igle. A ako imaju košpicu, rukom je izvadite iz usta, a drugom rukom prekrijte preko.

Da li ste znali, ako želite da podelite hranu sa prijateljima za ručkom, ne treba da ih nudite da uzmu iz vašeg tanjira, već treba da im sami prebacite nožem u njihov tanjir.

Znate li koja je razlika između belog i smeđeg šećera? Beli se koristi za čaj, a smeđi za kafu. Ali ako je mnogo zdravije za vas… bolje ne koristite nijedan.

Ako ste žedni za vreme ručka, kulturno bi bilo da bez pitanja osobi sa kojom ručate dosipate piće.

Kako se otvara šampanjac? Šampanjac pijemo, ne prosipamo ga, kao na Formulinoj proslavi. Zar ne? Dakle, prvo skinite omot sa poklopca šampanjca, a onda pažljivo odvijte žice i otvorite flašu.

Ako pijete piće iz čaše u kojoj ima dosta leda, nemojte uz pomoć slamčice, kako ne biste proizvodili glasne zvuke. Izvadite slamčicu.

Ako u restoranu dobijete sok u flašici, sipajte ga u čašu, jer niste beba pa da pijete iz flašice.

Jedna od čestih zabluda jeste da tekila treba da se popije odjednom, kao šot. Možete i polako.

Nikad ne jedite dok šetate. Prvo to je loše za varenje, a drugo, to ukazuje na loše manire. Nemojte da se krećete kada jedete u javnosti.

Odeća

Smoking, odnosno muško odelo, koje se nosi na svečanim večerama, ne treba da skidate dok večerate. Uradite to u svoja četiri zida kada se vratite sa večere.

Čak iako je vaša torba mala, nemojte je stavljati na sto u restoranu ili kafiću. Umesto toga, stavite je u krilo ili na stolicu pored.

Dok stojite, jakna ili sako treba da bude zakopčan, kada sedite, otkopčajte.

Da li ste znali da prvo dugme na Polo majici uvek treba da bude otkopčano?

Ovo važi za muškarce: I bucket hat se, kao i ostali šeširi skidaju sa glave u zatvorenoj prostoriji.

Kako da pravilno nosite kišobran? Nemojte ga nositi ispod ruke, ili ga nezgrapno pomerati napred nazad dok šetate. Umesto toga, držite ga za dršku i blizu svog tela, ili ga jednostavno zakačite za svoju nadlakticu i pustiti da bude pored tela.

Ako treba da popravite šminku, idite u toalet, a nemojte to raditi u javnosti.

Kada na ulazu nekog događaja ili prijemu pokazujete identifikacionu karticu, bilo bi lepo da je izvadite iz džepa ili kutije za kartice, okrenete je ka onom kome je pokazujete i postavite uspravno kako bi mogao da pročita šta piše. Nemojte davati u ruke kartice okrenute naopako ili sa strane.

Na putovanju

Kada ste na putovanju, najbolje bi bilo da naučite pet fraza na jeziku zemlje u kojoj ste: Dobar dan, doviđenja, hvala, molim vas i mogu li da dobijem račun.

Šta je očekivano i neočekivano da prisvojite iz hotelske sobe? Sve sitne stvari, kao što su četkica za zube, uzorci šampona, gelova za tuširanje, i papuča, to možete poneti. Mantili, peškiri, jastuci – to ne treba nositi sa sobom.

Ako se vozite gradskim prevozom ili vozom u vreme gužvi, u trenutku kada ljudi uglavnom odlaze na posao ili se vraćaju kući, nemojte držati torbu na sedištu pored vas. Umesto toga, držite je u krilu ili na policama za prtljag.

Komplimenti

Klijentima ili kolegama s posla nemojte davati komplimente u vezi sa fizičkim izgledom ili odećom. Umesto toga, bolje je da se posao obavi kako treba.

Kada neko pohvali vaš fizički izgled ili da komplimente u vezi s vašim stilom, nemojte reći „i tvoja jakna je odlična“, već samo i jednostavno „hvala„.

Ako se vaš smart watch često oglašava, kada se nađete sa prijateljima, isključite notifikacija kako ne biste stalno gledali u ta obeveštenja i poruke koje vam stižu.

Bioskop

Nekulturno je pričati u bioskopu i pozorištu. Takođe, kada neko želi da prođe do svog mesta koje se nalazi pored vas, treba da ustanete i pustite ih da prođu, a ne samo da pomerite noge u stranu.

U gostima / pokloni

Ako idete kod nekog u goste, a još uvek ne znate kakav ukus ima, ne treba da mu kupujete vino na poklon. Ipak, ako znate šta voli i vašem prijatelju kupite vino ili čokoladu, obe stvari treba da budu otvorene kasnije, kada odete, a ne treba da budu poslužene vama.

Ako vam prijatelj dođe na čaj, nema ništa gore od toga da ne izvadite kesicu sa čajem iz šolje.

Ako dragim ljudima šaljete božićne ili novogodišnje čestitke, a oni ne uzvraćaju, nemojte da odustajete sledeće godine. Postoji šansa da oni nisu dobili vaše čestitke na vreme, tako da bi bilo bolje, da svoje čestitke osmislite ranije, i pošaljete ih na vreme.

A ovo su preporuke za bolje praznične čestitke: Na početku stavite ime osobe kojoj je čestitka upućena i ako je to moguće, napravite čestitku sa svojom slikom, ili slikom svoje porodice, umesto sa generičkim ilustracijama ponuđenim u knjižarama. Na taj način, čestitke će biti personalizovane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.