Prirodni čistači nosne sluznice tokom pandemije COVID-19

  Piše prof. dr Aleksandar Perić, specijalista otorinolaringologije

  0
  Shutterstock

  Prema smernicama koje je u februaru 2020. godine izdalo Evropsko rinološko udruženje (EPOS 2020), akutni rinosinuzitis predstavlja iznenadnu pojavu simptoma (otežano disanje na nos, pojačana nazalna sekrecija i postnazalno slivanje sekreta, osećaj pritiska i bola u predelu lica i čela i oslabljeno čulo mirisa) u periodu kraćem od 12 nedelja. Trajanje istih simptoma duže od 12 nedelja je vezano za dijagnozu hroničnog rinosinuzitisa. U više od 98% slučajeva, akutni rinosinuzitis (prehlada, common cold) virusno je oboljenje, a najčešći uzročnici su rinovirusi, adenovirusi, virus influence (gripa) i koronavirusi. Obično se simptomi povlače spontano ili nakon upotrebe simptomatske terapije u roku od 10 dana. Međutim, ukoliko se simptomi pogoršavaju nakon 5 dana ili zaostaju nakon 10 dana, a pritom nema pojačane gnojave sekrecije iz nosa, u pitanju je tzv. akutni postviralni rinosinuzitis. 

  To je posebno došlo do izražaja tokom pandemije prouzrokovane virusom SARS-CoV-2. 

  Istraživanja su pokazala da se kod više od 85% pacijenata sa COVID-19 ispoljio akutni rinosinuzitis umerenog ili teškog stepena. S obzirom na izuzetnu neurotropnost ovog virusa, prirodna vrata za njegov ulazak u organizam predstavlja deo nosne sluznice odgovoran za prijem mirisnih senzacija. Upravo iz tog razloga, veliki procenat pacijenata sa COVID-19 ima oslabljeno čulo mirisa i ukusa ili njihov potpuni gubitak kao osnovni simptom akutnog rinosinuzitisa. Kod većine pacijenata je potrebno najmanje 14 dana da dođe do oporavka ovih čula. Međutim, u težim formama bolesti, oporavak protiče sporije, može trajati i po nekoliko nedelja ili meseci, a kod nekih pacijenata čulo mirisa i ukusa mogu biti trajno oštećeni. 

  S obzirom da je mukocilijarni transport kao prirodni mehanizam čišćenja nosne sluznice u toku akutnog rinosinuzitisa narušen ili blokiran, neophodno je primeniti lekove koji će ga pokrenuti i ubrzati. 

  Preliminarni rezultati jedne in vitro studije nagoveštavaju mogućnost da bi standardizovani Myrtol mogao biti deo dopunske terapije kod pacijenata obolelih od COVID-19. Prema ovom istraživanju, 1,8-cineol (eukaliptol) pokazuje visok nivo afiniteta vezivanja za glavnu proteinazu SARS-CoV-2. Na taj način, on ometa funkciju ovog enzima i prodiranje virusa u ćeliju epitela. U Srbiji je standardizovani Myrtol registrovan za upotrebu kao biljni lek GeloMyrtol® forte u formi mekih gastrorezistentnih kapsula od 300 mg i predstavlja destilat smeše etarskih ulja sa aktivnim supstancama iz grupe monoterpena. To su 1,8-cineol iz eukaliptusa, D-limonen iz slatke narandže i alfa-pinen iz mirte.

  Dakle, s obzirom na to da ubrzava mukocilijarni transport i ima antizapaljensko i antimikrobno dejstvo, GeloMyrtol® forte bi mogao biti koristan kod pacijenata obolelih od akutnog rinosinuzitisa u sklopu COVID-19, tokom aktivne forme bolesti, ali i u fazi rekonvalescencije.

  Brojne studije su pokazale antioksidativni, antiinflamatorni, antimikrobni, sekretolitički i bronhospazmolitički potencijal ovog biljnog leka. 

  U skladu s tim, on je našao široku primenu u lečenju akutnih i hroničnih infekcija gornjeg i donjeg disajnog puta, kao što su akutni i hronični rinosinuzitis, akutni i hronični bronhitis, kao i hronična opstruktivna bolest pluća. Eksperimentalne in vitro studije su pokazale da produžena primena Myrtola dovodi do povećanja broja trepljastih ćelija respiratornog epitela. Aktivni sastojci ovog leka blokiraju aktivaciju leukocita u inflamiranom tkivu. Ovo uslovljava smanjenu produkciju slobodnih radikala, čime se smanjuje mogućnost oštećenja tkiva nosne sluznice. 

  Nemačka farmaceutska kompanija Pohl Boskamp je u decembru 2020. godine dobila finalno odobrenje za sprovođenje COVARI studije. Ova studija procenjuje ELOM-80, aktivnu supstancu leka GeloMyrtol® forte, kao dodatnu terapiju za COVID-19, u smislu dejstva na progresiju bolesti kod hospitalizovanih pacijenata. Rezultati ove studije će takođe biti relevantni za pacijente koji su na kućnom lečenju.