“Priroda se obnavlja”: Žuti prsluci su od danas ponovo na ulicama…

0
Foto: Profimedia

U Francuskoj su za danas, prvog vikenda od ukidanja mera karantina uvedenih zbog koronavirusa, najavljeni skupovi pokreta “Žuti prsluci” koji su prekinuti zbog zabrane kretanja, prenosi tamošnji mediji.

List Figaro prenosi da se ne zna kakav će biti odziv građana, a lokalne vlasti u Tuluzu, Lionu i Monpeljeu su zabranile okupljanja.

Jedan od lidera pokreta “Žuti prsluci” Žerom Rodigrez pozvao je građane na skupove i dodao da u društvu “već dva meseca vlada frustracija”.

“Mnogi govore da su spremni da se međusobno podržavaju, da idu na posao, a što ne bismo mogli to da uradimo i da protestujemo”, rekao je Rodrigez.

Međutim, drugi predstavnik pokreta Fransoa Bulo sumnja u veliki odziv građana jer je to prvi vikend od ukidanja karantina i dodaje da ljudi tek izlaze iz perioda koji je za mnoge bio finansijski veoma težak.

Bulo je rekao da se očekuje talas nezadovoljstva u Francuskoj i da će skupovi Žutih prsluka biti samo deo toga.

U Francuskoj je pre epidemije bio štrajk železnice zbog najavljene reforme penzija, kao i redovni nedeljni protesti “Žutih prsluka” čija su okupljanja počela još u novembru 2018. godine.

(Beta)