Pripadnica Inuita generalna guvernerka: Prvi put u istoriji Kanade…

0
(Beta/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

(Beta-AP) – Meri Sajmon liderka Inuita, starosedelačkog naroda, diplomata, imenovana je za generalnu guvernerku Kanade.

To je prvi put da je jedan predstavnik starosedelačkog naroda imenovan na funkciju zastupnika krune, i događa se u trenutku kada Kanadu potresa skandal nakon otkrića masovnih neobeležih grobnica starosedelačke dece koja su godinama zlostavljana u u rezidencijalnim školama pod upravom katoličke crkve, koje su osnovane sa ciljem prisilne asimilacije u kanadsko društvo.

Premijer Džastin Trudo rekao je da “samo izgradnjom mostova” narod Kanade može zajedno da napreduje.

“Mari Simon je to radila tokom svog života… Znam da će ona pomoći da naša zemlja nastavi na tom putu”, rekao je Trudo u  Kanadskom istorijskom muzeju u Gatinou u pokrajini Kvebek.

On je rekao da je danas, posle 154 godine, Kanada napravila istorijski korak. 

Istakao je da je kraljica Elizabeta II odobrila imenovanje svog predstavnika u Kanadi.

Sajmon (73) je rođena u Kangiksualujuaku, u regionu Nunavik u severnom Kvebeku, i bivši je predsednik “Inuit Tapiriit Kanatami”, nacionalne organizacije Inuita.

Ona je svoj govor počela na maternjem jeziku Inuita, a zatim se na engleskom zahvalila Trudou na “istorijskoj prilici” i istakla da je ”počastvovana i spremna da bude kanadski generalni guverner”.

Svoje imenovanje je opisala kao “istorijski i inspirativni trenutak za Kanadu i korak napred na dugom putu ka pomirenju”.

Sajmon će zameniti Džuli Pajet, koja je podnela ostavku u januaru posle izveštaja nezavisne istrage o njenom ponašanju prema zaposlenima.

Ove jeseni očekuju se savezni izbori. Premijer bi trebalo da zatraži od guvernera da raspusti parlament da bi raspisao izbore.