Princ Vilijam: “Strahu, paranoji i izolaciji moje majke doprineo je BBC…”

0
Foto: Profimedia

Princ Vilijam je otišao dalje od svog brata i zakoračio pred kamere vlastitom oštrom izjavom protiv BBC-ja zbog problematičnog načina na koji su dobili intervju od Princeze Dajane.

Princ Vilijam govorio je o svojoj “neopisivoj tuzi” nakon istrage intervjua BBC Panorame sa njegovom majkom Dajanom, princezom od Velsa, koja je razotkrila “lažno ponašanje” i “zataškavanje” korporacije.

Vojvoda od Kembridža opisao je nalaze istrage kao „duboko zabrinjavajuće“.

„Moje je mišljenje da je varljiv način na koji je intervju dobijen bitno uticao na ono što je rekla moja majka“, rekao je vojvoda od Kembridža, citirajući delom izveštaj o istrazi od 127 stranica.

„Intervju je dao glavni doprinos pogoršanju odnosa mojih roditelja i od tada je povredio nebrojene druge“, dodao je princ Vilijam.

„Neopisivu tugu donosi saznanje da su neuspesi BBC-ja značajno doprineli njenom strahu, paranoji i izolaciji kojih se sećam iz poslednjih godina s njom.“

Rekao je da su zaposleni u BBC-u lagali i koristili lažne dokumente da bi dobili intervju sa njegovom majkom, izneli lažne tvrdnje o kraljevskoj porodici poigravajući se njenim strahovima i podgrevajući paranoju.

Njegov mladji brat Hari je povezao smrt svoje majke sa efektom te “kulture eksploatacije i prakse koja je suprotna svakoj etici”.

Britanska vlada saopštila je danas da će preispitati da li je potrebno izvršiti reformu uprave javnog servisa Bi-Bi-Si (BBC) posle objave poražavajućeg izveštaja oko metoda jednog novinara upotrebljenog radi dobijanja intervjua princeze Dajane 1995. godine.

U tom izveštaju objavljenom juče, bivši sudija Vrhovnog suda Džon Dajson prozvao je novinara Martina Bašira zbog upotrebe lažnih dokumenata da bi dobio taj eksplozivni intervju od princeze Dajane, ali takođe i upravu javnog servisa BBC zbog toga kako je vodila taj slučaj.