Princ Hari: “Petkom i subotom opijao sam se od alkohola, pokušavao sam da pobegne od nečega”

0
Foto: Profimedia

Prva epizoda s nestrpljenjem iščekivane dokumentarne serije o mentalnom zdravlju ‘The Me You Can’t See’ konačno je prikazana, a princ Hari otkrio je dosad ne poznate detalje života u kraljevskoj porodice i razloge zbog kojih je takav život odlučio da napusti.

Između ostalog je otkrio da četiri godine ide na terapije kako bi se izliječio od prošlosti, a da ga je supruga Megan ohrabrila da potraži pomoć.

Vojvoda od Saseksa, princ Hari (36), otkrio je da je posle smrti majke, princeze Dajane, pio alkohol kako bi se izborio sa traumama.

Hari je u emisiji Opre Vinfri priznao da je bio spreman da koristi i drogu samo da bi se osećao bolje, deceniju nakon Dajanine smrti 1997. godine, a govorio je i o anksioznosti i paničnim napadima koje je imao i kao stariji, a dotakao se i iskustva sa majčine sahrane, prenosi BBC.

Vojvoda od Saseksa je opisao da je period između 28 i 32 godine bila noćna mora njegovog života i da su mu se tada dešavali panični napadi i snažna anksioznost, prenose mediji.

“Nisam mogao da se skoncentrišem. Svaki put kada sam oblačio odelo i kravatu, morao sam na silu to da radim. I pre nego što sam izašao iz kuće, bio sam mokar od znoja. Ili sam bio besan ili nisam bio svoj”, opisao je Hari.

Vojvoda je dodao da se petkom i subotom opijao od alkohola “ne zato što je uživao, već zato što je pokušavao da pobegne od nečega”.

Hari je tokom Oprine emisije posvećene mentalnom zdravlju govorio najpre o sebi i svojim iskustvima. Kako je rekao, odlučan je u tome da prekine “ciklus bola”, odnosno da se to ne odrazi na njegovo roditeljstvo, a otkrio je i da je išao na terapije.

Ovo je bila prva epizoda dokumentrane serije “The Me You Can’t See”, a princ je otkrio dosad nepoznate detalje života u kraljevskoj porodice i razloge zbog kojih je takav život odlučio da napusti.

Između ostalog je otkrio da četiri godine ide na terapije kako bi se izlečio od prošlosti, a da ga je supruga Megan ohrabrila da potraži pomoć.

“Išao sam kod lekara opšte prakse, psihoterapeuta, alternativnih terapeuta, bio sam kod raznih stručnjaka, ali tek kad sam upoznao Megan shvatio sam da ću izgubiti ženu sa kojom sam želeo da provedem ostatak života ako ne krenem na terapiju i ne dovedem sebe u red”, izjavio je.

Ističe kako su problemi počeli kada je poginula njegova majka. Bilo mu je tek 12 godina, a u dokumentarcu čiji je autor zajedno sa Vinfri otkriva kako je živeo u okolini koja ga nije ohrabrivala da priča o tome, sve priče su u početku bile zatirane. U iskrenom razgovoru rekao je da mu je glava bila u pesku.

“Kad su me ljudi pitali kako si, rekao bih dobro. Nikada srećan, nikada tužan, samo dobro. To je bio jednostavan odgovor. Otac je znao da mi govori: kako je bilo meni, tako će biti i vama. To nema smila, to što ste vi patili ne znači da moraju vaša deca da pate”, rekao je.

Ispričao je zbog čega nije hteo da misli na svoju majku.

“Nisam želeo da mislim na nju, jer ako mislim na nju onda će isplivati činjenica da je ne mogu vratiti i to će me samo rastužiti. Koji je smisao razmišljanja o nečemu tužnom, koji je smisao razmišljanja o nekome koga ste izgubili i koji se više neće vratiti. Jednostavno sam odlučio da ne razgovaram o tome. Niko nije razgovarao o tome”, prisetio se.

Kako je odrastao sve češće je počeo da oseća teskobu dok je obavljao kraljevske dužnosti.

“Hteo sam da pijem alkohol, konzumiram droge, bio sam spreman da konzumiram stvari zbog kojih se ne bih osećao kako sam se osećao. Između ponedeljka i petka nisam se opijao, ali bih u petak ili subotu uveče popio bih količinu alkohola za nedelju dana. Nisam pio zato što sam uživao u tome nego zato što sam hteo nešto da sakrijem”, otkrio je.

Hari ističe da ga još uvek progone uspomene kako se osećao bespomoćnim dok se njegova majka borila protiv tabloidnih medija.

“Uvek sam hteo da budem normalan, hteo sam da budem samo Hari, a ne princ Hari. Bio je to konfuzan život, nažalost, ali kad pomislim na svoju mamu prvo što mi padne na pamet je uvek jedna te ista scena. Sedi u automobilu, vezana pojasom. Moj brat je takođe u automobilu i moja majka vozi dok je progoni tri, četiri, pet paparaci fotografa na mopedima”, rekao je.

“Gotovo da nije mogla da vozi zbog suza, nije bilo zaštite. Jedan od osećaja koji vas preplavi je bespomoćnost. Biti premlad, biti momak, premlad da pomogneš ženi, u ovom slučaju majci. I to se događalo svaki dan sve dok nije poginula”, otkrio je.

Prva epizoda dokumentarca dostupna je na AppleTV+ od 20. maja, osim Harija u njoj su svoje inspirativne priče podelili Opra Vinfri, Lejdi Gaga i Glen Klous, između ostalih.