Princ Hari: “Megzit” je mizoginistički izraz usmeren na Megan

0
Foto Profimedia/ Luiz RampelottoArchive: Zuma Press

Princ Hari je rekao da je reč “Megzit”, koju britanski mediji koristi da opišu odluku njega i njegove supruge Megan da napuste svoje kraljevske dužnosti, mizoginistički izraz. Rekao je da je ta reč primer onlajn i medijske mržnje.

“Možda ljudi to znaju, a možda i ne znaju, ali izraz Megzit je bio ili jeste mizoginistički izraz, a stvorio ga je trol, pojačan od strane kraljevskih dopisnika, i rastao je i rastao i prerastao u mejnstrim medije. Ali počelo je s trolom”, rekao je Hari, prenosi Gardijan.

On je to komentarisao govoreći na panelu pod nazivom “Internet Lie Machine”, koji je organizovao američki časopis Wired, na kojem je rekao i da je šefu Tvitera Džeku Dorsiju rekao, dan pre nereda na Kapitolu 6. januara, da je “njegova platforma dopuštala insceniranje državnog udara”.

“Taj imejl je poslat dan ranije, a onda se to dogodilo i od tada se nisam čuo s njim”, rekao je Hari.

Hari i Megan, službeno poznati kao vojvoda i vojvotkinja od Saseksa preselili su se u Kaliforniju prošle godine kako bi vodili nezavisniji život.

Hari je rekao da je deo razloga njihovog odlaska bio rasistički tretman Megan, čija je majka crnkinja, a otac belac, od strane britanskih tabloidnih medija.

Studija koju je objavio Bot Sentinel, servis za analitiku društvenih mreža, identifikovao je 83 računa na Tviteru za koje se tvrdi da su odgovorni za 70% sadržaja mržnje i dezinformacija usmerenih na Megan i Harija. Pozivajući se na studiju, Hari je u utorak rekao da je “možda najviše uznemiruje broj britanskih novinara koji su s njima komunicirali i pojačavali laži. Ali te laži vraćali kao istinu”.

Hari i Megan od tada vode kampanju protiv negativnosti na društvenim mrežama za koju kažu da utiče na mentalno zdravlje ljudi. Hari je u utorak dezinformacije nazvao “globalnom humanitarnom krizom”.

Govoreći o svojoj majci, princezi Dajani koja je poginula u saobraćajnoj nesreći dok su je jurili paparaci, Hari je dodao: “Od malena sam naučio da podsticaji za objavljivanje nisu nužno usklađeni s podsticajima istine.”

“Previše dobro poznajem priču. Izgubio sam majku i očito sam odlučan da neću da izgubim majku svoje dece zbog iste stvari.”