Princ Čarls primio donaciju od milion funti, a darodavac – rođak Osame bin Ladena

0
EPA-EFE/EUGENE UWIMANA

Princ Čarls je primio donaciju od milion funti za svoju humanitarnu fonaciju od rođaka Osame bin Ladena, objavili su danas britanski mediji.

Sandej tajms navodi da je budući britanski kralj prihvatio novac od Bakra bin Ladena, polubrata Osame bin Ladena i glave porodice u Saudisjkoj Arabiji, kao i od njegovg brata Šafika.

Kako se navodi, princ od Velsa je imao privatni sastanak sa Bakrom u svojoj rezidenciji u Londonu 30. oktobra 2013. godine, dve godine pošto su američke specijalne snage ubile Osamu bin Ladena u Pakistanu.

Iz Čarlsove rezidencije oštro osporavaju iznete tvrdnje u medijima, navodeći da su odluku o prihvatanju donacije za Dobrotvorni fond princa od Velsa doneli isključivo poverioci.

Bakr i Šafik bin Laden su polubraća Osame, u srodstvu sa osnivačem Al Kaide preko svog oca Muhameda bin Avada bin Ladena, jemenskog milijardera.

Kako piše Gardijan, nema naznaka da su Bakr ili Šafik bin Laden finansirali ili bili umešani u terorizam.

Pre mesec dana u objavljena i informacija da je princ Čarls prihvatio tri miliona evra u kešu od bivšeg katarskog premijera, šeika Hamada bin Džasima između 2011. i 2015. godine.

Iz zvanične rezidencije princa Čarlsa i njegove supruge Kamile tada je navedeno da su donacije od šeika odmah prosleđene u humanitarni fond princa uz poštovanje svih procedura.

BBC je u to vreme naveo da nije bilo nagoveštaja da su isplate bile nelegalne.