Na hiljade Indijaca bili su žrtve velike prevare, davanja lažnih vakcina, a među uhapšenima su lekari i ostali medicinski radnici, piše CNN.

Indijski visoki policijski zvaničnik Višal Takur je rekao da je prevara otkrivena na najmanje 12 lokacija u Mumbaju, a da su medicinski radnici ubrizgavali fiziološki rastvor pacijentima umesto vakcine protiv koronavirusa.

„Procenjuje se da je 2.500 ljudi primilo lažnu vakcinu. Organizatori su od lažnih vakcina zaradili ukupno 28.000 američkih dolara“, rekao je Takur.

Do sada je uhapšeno 14 osoba, a očekuje se još privođenja zbog davanja lažnih vakcina.

Lažne akcije vakcinacije odvijale su se između kraja maja i početka juna, navodi CNN. Vlasti su započele istragu nakon što su neke od žrtava prevare, sumnjičave prema potvrdama o vakcinaciji koje su dobile, prijavile policiji.

Kako je policija započela istragu, i drugi su preduzeli pravne akcije.

Optužbe su „zaista šokantne“, neveo je Viši sud u Bombaju u podnesku, pozivajući državne i lokalne vlasti da preduzmu mere „kako se nevine osobe ne bi prevarile u budućnosti“.

Indija je na proleće imala katastrofalnu situaciju s koronavirusom. Preminulo je na desetine hiljada ljudi, dnevno je registrovano i preko 40.000 novoobolelih, zdravstveni sistem je doživeo potpuni kolaps.

Zbog prevelikog broja preminulih, mesta na grobljima nije ni bilo, pa su tela spaljivana po ulicama, ili bacana u reku.

Iz Indije je inače potekao i tzv. delta soj koronavirusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.