“Primite mitropolitsko zvanje na nekom drugom mestu”: Poziv gradonačelnika Cetinja Joanikiju

0
Screenshot/YouTube/TV Hram

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan pozvao je danas mitropolita Joanikija da u miru i dostojanstveno, na nekom dugom mestu, primi mitropolitsko zvanje.

Kašćelan je pozvao predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, kao i narodne zastupnike u nacionalnom i lokalnim parlamentima, da se uzdrže od teških reči i aktivnosti kojima se polarizuje crnogorsko društvo.

U pismu dostavljenom medijima, Kašćelan je naveo da razume nezadovoljstvo građana zbog najavljenog ustoličenja na Cetinju, i pozvao ih da budu dostojanstveni i razboriti ukoliko se, kako navodi, događaj zaista organizuje u Prestonici.

“Verujem da će razum prevladati i da će ceremnija biti organizovana na drugom mestu, jer je sve drugo, po mom sudu, igranje s vatrom koja bi mogla da ima dalekosežne posedice po sve”, naveo je Kašćelan.

Kašćelan je naveo da je crnogorsko društvo “zabrinjavajuće polarizovano”, te da je najavljeno ustoličenje Joanikija Mićovića za mitropolita u Cetinjskom manastiru, kako kaže, dodatno iskomplikovalo već složenu situaciju.

„Pozivam nosioce vlasti na odgovorno postupanje, poštovanje Ustava i međunarodnih akata kojima se garantuju ljudska prava i slobode, među kojima posebno ističem pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja i prvo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja”, naveo je Kašćelan.

Postupanja kojima smo, kako ističe, svedočili prethodnih dana, u kojima se lične preferencije, uverenja i religijski svetonazori nosilaca vlasti predstavljaju kao opšti, ukazuju na diskriminatoran odnos prema značajnom delu crnogorskih građana koji drugačije misle i osećaju, što je u civilizovanim društvima nedopustivo.

Kašćelan smatra da nosioci državnih funkcija moraju da pokažu posebnu senzibilnost u pitanjima koja se tiču vere i religijskih prava, kulturne baštine, tradicije i običaja, te da njihov pristup u svakoj prilici mora biti inkluzivan i oslobođen naklonjenosti bilo kojoj verskoj ili etničkoj zajednici.

„Davanje državnog značaja ustoličenju verskog poglavara jedne verske zajednice i angažovanje kompletnog bezbednosnog aparata da bi se to ostvarilo, uz otvoreno zastrašivanje građana primenom sile jer iskazuju protest takvom dešavanju, traži građansku reakciju svakog pojedinca, civilnog društva, ombudsmana, ali i Delegacije Evropske unije i drugih predstavnika međunarodne zajednice“, naveo je on.

Kašćelan je kazao da događaj koji je najavljen za 4. septembar vređa nacionalna i religijska osećanja pravoslavnih Crnogoraca koji, kao većinski narod u Crnoj Gori, imaju poseban sentiment i poštovanje prema Cetinjskom manastiru.

„Niko, niti državna vlast, niti verska zajednica koja je u Cetinjskom manastiru, a koji je vlasništvo Prestonice Cetinje, ne smeju zanemariti tu činjenicu, ali ni to da je najavljeni događaj ustoličenja mitropolita visoko rizičan i da su već sada tenzije veoma podignute“, naveo je Kašćelan.