Primirje je potrajalo tačno četiri minuta, duže se možda nije ni očekivalo: Jermenija i Azerbejdžan se međusobno optužili za kršenje dogovora

0
Beta - Armenian Defense Ministry via AP

(Beta) – Jermenija i Azerbejdžan medjusobno su se optužili za kršenje primirja koje je počelo u ponoć.

“Još jedno kršenje humanitarnog primirja, neprijatelj je ispalio artiljerijske granate u severnom pravcu izmedju 4 minuta posle ponoći i 2.45, a raketu u južnom pravcu izmedju 2.20 i 2.45”, napisala je danas na svom Tviter nalogu portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanijan.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane je optužilo jermenske snage da su tokom noći nastavile bombardovanje duž granice dve zemlje. Azerbejdžanski vojni zvaničnici tvrde da su jermenski vojnici otvorili vatru i u druga dva pogranična regiona.

Jermenija i Azerbejdžan su juče proglasili “humanitarno primirje” koje je počelo u ponoć.

To je bio drugi pokušaj da se postigne primirje, nakon dogovora kojim je posredovala Moskva. Medjutim i tada su se dve strane medjusobno optuživale za kršenje dogovora.

Azerbejdžanske trupe i snage separatista koje podržava Jerevan ratuju od kraja septembra u Nagorno-Karabahu. Prema zvaničnim podacima poginulo je više od 600 ljudi.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.