Primili ste prvu dozu, evo kada bi trebalo da idete na revakcinaciju

0
(BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/DS)

Više od 360.000 ljudi u Srbiji se vakcinisalo do sada, a mnogi se pitaju kada bi trebalo da prime drugu dozu vakcine protiv kovida 19 pošto tu informaciju nisu dobili prilikom prvog cepljenja.

Kako kažu u Ministarstvu zdravlja, svako ko je primio prvu dozu vakcine dobiće SMS sa pozivom za revakcinaciju, po istom principu kao i kada su vas prvi put obavestili da dođete da se vakcinišete, piše Blic.

“Svi koji su primili prvu dozu vakcinacije dobiće SMS sa pozivom na revakcinaciju”, rekli su u Ministarstvu zdravlja.

Da bi se primila kompletna odnosno prva i druga doza vakcine potrebno je u proseku 25 dana što zavisi od toga o kojoj se vakcini radi.

Tako je za “Fajzerovo” cepivo period između dve doze tri nedelje dok se duga doza kineske vakcine može dati već dve nedelje nakon prve. Najduži vremenski razmak između dve doze zahteva ruskva vakcina “Sputnjik V” – 28 dana.

Vakcina u potpunosti deluje 7 do 10 dana nakon druge doze.

“Ako uzmete u obzir dve doze, kineska vakcina ima najkraći period u davanju doza. Uzmimo prosečno da je 28 dana potrebno za rusku, 21 dan za Fajzer, pa još barem 7 do 10 dana, to znači da je potrebno više od mesec dana za potpuni efekat vakcine”, objašnjava epidemiolog Branislav Tiodorović.

Kada je reč o kolektivnom imunitetu, Tiodorović očekuje se da ćemo već u martu imati preciznu sliku o tome koliko smo zaštićeni.