Primer iz Hrvatske: Zašto dolazak vakcine nije dovoljan da se reši epidemija?

0
Ilustracija. Foto: Profimedia

Zemlje širom sveta se pripremaju za dolazak vakcine, a kako se taj dan približava postaje jasno da je svest o potrebi za imunizacijom daleko od dovoljno raširene.

Najnovi primer dobili smo iz Hrvatske, gde je, prema RTL-ovom  istraživanju koje je preneo Jutarnji list, 64 odsto građana reklo da vakcinacija ne treba da bude zakonski obavezna.

Oko 30 odsto ispitanika smatra da vakcinacija ipak treba da bude obavezna.

Razlozi za “glas” protiv obaveznog vakcinisanja su: pravo na izbor i ustavno pravo pojedinca, strah od nuspojava, deo se generalno protivi obaveznoj vakcinaciji.

E sad, svakako je važnije pitanje ko će želeti da primi vakcinu. Više od 40 odsto ispitanika je odgovorilo da hoće bez obzira na zakonsku obavezu, a ako ih zakon na to natera vakcinu će primiti još njih oko 11 odsto.

To znači da bi čak i u slučaju da vakcinacija bude zakonska obaveza više od 30 odsto ispitanika odbilo da primi vakcinu protiv korone, uz 15 odsto onih koji još nisu doneli odluku.

“Ako znamo da je za uspešno savladavanje virusa potrebna procepljenost od više od 70 odsto populacije – borba će se sa virusom nastaviti i nakon dolaska cepiva”, zaključuje Jutarnji.