Prijavljeno 1.306 neželjenih reakcija, a dato 8,18 miliona doza vakcina protiv kovida u Srbiji

0
Beta/Matt Rourke

(Beta) – U Srbiji je dato 8.183.520 doza vakcina protiv korona virusa, a prijavljeno je 1.306 neželjenih reakcija, saopštili su danas nadležni.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Batut” Verica Jovanović rekla je za RTS da je drugu dozu primilo više od 3.189.000 osoba, a treću 1.687.756 gradjana.

Ona je ponovo naglasila značaj imunizacije i pozvala sve da se vakcinišu, a navela je da je danas tačno godinu dana od kada je u Srbiji počelela imunizacija protiv korona virusa.

“Treba da postignemo daleko veći obim imunizacije”, rekla je Jovanović i apelovala na gradjane da zbog pojave omikron soja korona virusa posebno vode računa o poštovanju svih epidemioloških mera.

Predstavnica Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Jelena Mitrašinović je rekla da je ALIMSU prijavljeno 1.306 slučajeva neželjenih reakcija na vakcine.

Prema njenim rečima, najveći broj neželjenih reakcija nije imao ozbiljan karakter i bile su lokalnog tipa i očekivane.

“Imamo šest prijavljenih slučajeva tromboze…a za tri takva slučaja Nacionalni stručni tim je doneo zaključak o mogućoj povezanosti sa imunizacijom”, rekla je ona.

Navela je i da je prijavljen jedan slučaj miokarditisa i dva slučaja periokarditisa, te dodala da to nisu medicinski potvrdjeni slučajevi i da su pacijenti upućeni lekarima.

Mitrašinović je rekla da je u ALIMS-u u toku postupak registracije vakcine proizvodjača “Johnson&Johnson”.

“Trenutno smo zatražili dodatnu dokumentaciju i kada je budu dostavili završićemo proces evaluacije i doneti definitivni zaključak o kome ćemo obavesti javnost”, rekla je ona.