“Prihvatićemo dijalog sa crkvom iako znamo šta je iza scene”: Premijer Crne Gore o zakonu o veroispovesti

0
Profimedia

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je na sednici Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista u Budvi da će prihvatiti dijalog sa crkvom o Zakonu o slobodi veroispovesti.

“Prihvatićemo dijalog sa crkvom, iako znamo šta stoji iza scene, jer želimo da se bolje razumemo, da približimo stavove i potražimo rešenja zarad dobra Crne Gore i njenih građana”, rekao je Marković, koji je i zamenik predsednika DPS-a, saopšteno je iz te stranke.

Marković je rekao da “danas u Crnoj Gori i službuje i šeta najmanje 600 sveštenika, a Mitropolija je državi prijavila njih dvadesetak za koje već deceniju ne plaća dažbine koje su po zakonu dužni da plaćaju svi drugi.”

“Mi, ova vlast, koju su prokleli, omogućili smo na njihov zahtev, da crkvena imanja koja su im poklonile i zaveštale vaše porodice, pretvore u biznis zone. U pojednim naseljima sa po 50.000 kvadrata u objektima za hotele, vile, turizam, trgovine i šoping centre. Pa ko je zapravo izvršio prenamenu crkvenog imanja – vlast ili Crkva”, naveo je Marković.

Dodao je da “ne bi dozvolio da bilo koji zakon, pa ni ovaj, sukobljava građane Crne Gore jedne sa drugima.

“Ali ovde nije problem Zakon o slobodi veroispovestii – on je samo povod da se pokuša srušiti Crna Gora,” rekao je on.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije saopštio je da su spremni da razgovaraju sa premijerom Duškom Markovićem sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni Zakon o slobodi veroispovesti ili sve diskriminatorne odredbe u njemu.

On je pozvao Markovića da odredi datum razgovora. U večerašnjem saopštenju iz DPS-a nije navedeno kada bi poziv za razgovor Markovića mogao da usledi.

(Beta)