Priča Srbina iz Hrvatske, optuženog za ratni zločin ’91, koji je bez ikakvih dokaza proveo 466 dana u zatvoru

0
Profimedia

Od kada je 12. oktobra 2015. uhapšen na graničnom prelazu Bačka Palanka-Ilok Zvezdan Milašin, tada 43-godišnjak, ponavljao je kako nije kriv za ratni zločin u Hrvatskoj.

“Nisam to napravio, nisam kriv”, bio je uporan, piše Telegram.

Ipak, slobode je lišen jer je protiv njega otvorena istraga zbog zločina koji se 16. septembra 1991. dogodio u Doljanima kraj Daruvara. Idućih 466 dana bio je u istražnom zatvoru čekajući rasplet postupka koji je protiv njega pokrenulo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Na kraju, nikakva krivica nije mu dokazana.

Sada Republika Hrvatska Milašinu mora da plati 160.000 kuna odštete i sudskih troškova zbog neosnovanog hapšenja. Nepravosnažna presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je državi naloženo plaćanje naknade bivšem optuženiku doneta je nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio Milašinu oslobađajuću presudu.

Tužiteljstvo je Milašina teretilo da je kao pripadnik srpske paravojne jedinice tzv. Teritorijalne obrane Daruvar 16. septembra 1991. s drugim, za sada nepoznatim pripadnicima svoje jedinice, došao u dvorište porodične kuće u Doljanima kod Daruvara, gde su zajedno zlostavljali petoro civila. U optužnici je stajalo da su im naredili legnu na tlo, te im prijetili vatrenim oružjem. Zatim su ih zatvorili u podrum, a jednu ženu su silovali.

Milašin je, piše Telegram, tokom rata napustio Hrvatsku. Živeo je i radio u Novom Sadu. U više navrata kasnije se vraćao da produži lična dokumenta. Ali, sredinom oktobra 2015. utvrđeno je da je za njim raspisana poternica.

Suđenje je počelo 19. januara, ali svedoci nisu bili sto posto sigurni da je to bio Milašin.

Iako je pokušao da se nagodi s Republikom Hrvatskom oko odštete za neopravdano hapšenje i pritvor, Milašin je ipak pokrenuo sudski postupak.

Sada je pobedio, prenosi Telegram.