“Priča se politizuje. Istraživao sam brojeve iz čiste radoznalosti…”

4
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(Beta) – Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da se neusaglašenost podataka o broju preminulih usled koronavirusa politizuje, kao i da nema odgovor zašto bi bilo kome odgovaralo da se prikriva broj preminulih od COVID-19.

On je gostujući na TV Prva rekao da je pozitivna stvar što je, između ostalog, i njegovim nedavnim izjavama rezultirati revizijom broja umrlih, uz ocenu da nije bilo zataškavanja u prikupljenim podataka, već da je Krizni štab baratao relevantnim podacima Instituta “Batut”.

Kon je pre nekoliko dana rekao rekao da je, istražujući podatke Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu za period od marta do juna 2020, utvrdio da je zabeleženo 210 slučajeva u kojima je u potvrdama o smrti pisalo da je neposredni ili osnovni uzrok smrti COVID-19.

“(Od marta do juna) je prijavljeno 118 preminulih samo Gradskom institutu za javno zdravlje u Beogradu… Bilo je više potvrda o smrti na kojima je pisalo uzrok COVID-19 nego što je prijavljeno”, potvrdio je Kon danas, i dodao da je istraživao mortalitetne statistike “iz čiste radoznalosti”.

Govoreći o reviziji podataka, epidemiolog je ponovio da metodologija moraju da ustanove relevantne institucije, poput instituta ili Medicinskog fakulteta, a da je važno da u komisiji budu i kliničari, kao najmerodavniji.

“Vi bez obdukcije ne možete biti sigurni u stanje stvari, obdukcije se ne rade. Revizija je nešto što treba da dovede najbliže do potpune istine… Mislim da ćemo (nakon revizije) nećemo stideti svoje pozicije na listi (drugih zemalja). Neke stvari su bile iznudjene na samom početku, sada dobro stojimo, i zbog mera koje su dovele do smanjenja cirkulacije virusa”, kaže Kon.

On navodi da, iako je epidemiološka situacija u Srbiji dobra, građani ne trebaju da se opuštaju, da svi virusi imaju veću prenosivost tokom zime, kao i da će glavni zadatak biti sprečavanje širenja bolesti u školama i na fakultetima.

4 KOMENTARA

  1. e pa pukovniče neće te tvoja radoznala istraživanja spasiti suda pa tamo dokaži dobre namere i pravo da doziraš istinu nepismenom narodu

  2. Podrska dr Konu.Uspeo je da ,, zatalasa” javnosti, mobilise samoodgovornost makar kod dela vlasti.Sta znaci revizija BROJA umrlih-broj?Institut ,,BATUT” je kljuc svega .Direktor u vd stanju, pofesor, zamenik profesor…. kadar SNS. Ne donosim zakljucak, samo razmisljam….

  3. Iz radoznalosti, dr kon? Da biste se uverili da vas ucitelj prof Radivanovic govori istinu, ili vam je to posao? Nemojte da se pravite nevesti, kada dobro znate da ste lagali po nalogu av i brnabe, pa i onog sa groznim nadimkom,tzv ministrom zdravlja. Da nije bila izborna godina, ne bi bio problem da se objavljuju pravi podaci. Trebalo je praviti privid i na taj nacin izvuci potpisnike za izbore, potom izvuci ih i na izbore. Znate vi to dr bolje od nas. Iskoristili su epidemiju da bi se odrzali na vlasti, a vi ste cutali i aminovali i dozvolili jos vece zarazavanje, doktore kon. Vas odmor u to vreme je rekao mnogo, ali ludacka propaganda je ucinila svoje. Pristali ste da ucestvujete u zlocinu protiv zdravlja ljudi. Zasto se niste povukli iz KS? Dovoljna je lazura DKT. Setali ste se po tv i lagali gradjane. Mucno i drsko. DKT je slatko caskala sa estradnom g-djom, bez maski, vodja stalno bez maske.. Trandebal na ladji bez maski….Oni se testiraju rece brnaba i uvecavaju br. testiranih zar ne? Jos jedan lazan podatak dr. Mogla bih jos, ali jedno je sigurno, da vam nista ne verujem.

Comments are closed.