Priča o nultom pacijentu u Srbiji iz ugla njegovih lekara: “Zanimljivo je da nije ispunjavao kriterijume za PCR testiranje”

0
Ilustracija: Profimedia

Tačno je godinu dana od kada se korona pojavila u Srbiji. U međuvremenu, imali smo vanredno stanje, policijski čas, pooštravanje i popuštanje epidemiloških mera. Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji registrovan je u Subotici.

U subotičkoj bolnici krenula je prva vest da je 43-godišnji muškarac iz Bačke Topole sa temperaturom i lošim stanjem primljen na Infektivno odeljenje.

Dr Gordana Кrtinić, epidemiolog, pomoćnik direktora Opšte bolnice u Subotici je bila veoma uporna i zato je otkriven prvi slučaj.

“Za prvi slučaj je bilo interesantno to što on nije ispunjavao kriterijume za pi-si-ar testiranje. Ali, skener pluća kod našeg prvog pacijenta je bio toliko karakterističan, da je i na insistiranje kliničara i na moje insistiranje urađeno pi-si-ar testiranje. Tako smo otkrili prvi slučaj”, navodi Кrtinićeva.

Navodi da su svi umorni, ali da se svi upiru iz petnih žila da i dalje rade kao prvog dana.

Od prvog pacijenta u bolnici je, kaže, lečeno 2.000 pacijenata, urađeno je više od 6000 skenera pluća i rendgena, više od 17.000 pacijenata je testirano, a skoro 10.000 pregledano u kovid ambulanti.

“Pratimo trend pogoršanja epidemiološke situacije. Ona je u gradu vanredna, mi imamo pogoršanje bolničkih epidemioloških pokazitelja. Broj prijema je dva do tri puta veći nego broj otpusta, on se kreće i do 20 u 24 sata. Trenutno nam 99 pacijenata leži u kovid jedinicama, od toga 10 na respiratoru”, navela je dr Кrtinić.