Priča o generalu koji dobija bitku protiv koronavirusa: Kako je Italija postigla uspeh u vakcinisanju stanovništva protiv kovida…?

0
EPA-EFE/CARMELO IMBESI

Italijanski general Frančesko Paolo Filjuolo služio je na Kosovu i Metohiji, i u Avganistanu, pre nego što ga je premijer Italije Mario Dragi postavio za rukovodica italijanskog štaba za odgovor na pandemiju koronavirusa. Od tada, italijanska kampanja vakcinacije stanovništva protiv kovid-19 ide uzlaznom putanjom.

Visoko odlikovani general je, onako ozbiljan, ponekad u italijasnkoj javnosti karikiran, dok se dugo belo pero na njegovom, skoro pa lovačkom, šeširu njiše na vetru. Ponekad se pojavi u svojevrsnoj gala uniformi i ponosno pokazuje na svoje grudi, gde je prikačeno bezbroj vojničkih odlikovanja.

“Vodim bitke da bih pobedio”, priča Filjuolo.

I čini se da je u ovoj kovid borbi pobednik.

Oko 87 odsto ljudi starijih od 12 godina u Italiji primilo je prvu dozu vakcine, 84 odsto njih primilo je dve doze.

Visoka kvota vakcinisanih je do sada dobrano pomogla zemlji tokom jesenjeg talasa pandemije. Bilo da je reč o novim infekcijama, incidencijama, popunjenosti bolnica i posebno jedinica intenzivne nege – Italija je u znatno boljem položaju od Nemačke.

Usledile su pohvale i priznanja za učinjeno. Čak su mu predložili da se kandiduje za predsednika početkom 2022. godine, što je italijanski general sa zahvalnošu odbio.

A nije počelo dobro…

Prošle zime je tadašnja Vlada Đuzepea Kontea za upravljanje korona krizom postavila Domenika Arkurija, koji je imao nekoliko pogrešnih odluka. U početku je imao problema da naciju ubedi da nosi zaštitne maske za lice, a zatim je smislio da se protiv pandemije u školama širom zemlje bori sa novim pojedinačnim klupama u učionicama, što baš i nije funkcionisalo. Skandal oko pokretnih školskih klupa, takozvanih “banchi a rotelle”, dugo je bio izvor podsmeha i frustracija u Italiji zbog Arkurija i njegovih ideja.

I najvažnije, kampanja imunizacije stanovništva portiv zarazne bolesti počela je sporo. Tada se očekivalo da će Nemačka vakcinisaati svoje stanovništvo na veoma efikasan način, dok će Italija potonuti u haos.

Nepunih godinu dana kasnije situacija je obrnuta.

Preokret je usledio najpre kada je italijansku vladu u februaru 2021. preuzeo tehnokrata Dragi. Bivši šef Evropske banke, koji je tokom akcije spasavanja evra skovao političku frazu „šta god je potrebno“, kampanju vakcinacije je postavio kao glavni prioritet Italije. Zamolio je svoje savetnike da mu pronađu najboljeg stručnjaka za logistiku u italijanskoj vojsci.

Rekli su uglas: “Frančesko Paolo Filjuolo”.

Šezdesetogodišnji vojnik je karijeru započeo kao planinski lovac. Kasnije je predvodio italijanske trupe u operaciji “ISAF” u Avganistanu kao komandant. Na KiM je unapređen u komandanta NATO trupa. Nedavno je bio komandant logistike italijanske vojske. Kako prenose italijanski mediji, on je svoju filozofiju opisao kao pitanje “brzih i preciznih odluka”.

Filjuolo je 1. marta preuzeo novu funkciju „vanrednog komesara“, 12. marta vlada je predstavila svoju novu strategiju vakcinacije, a samo dan kasnije general je predstavio svoj logistički plan.

Ostalo je istaknuto u brojkama: Skoro 85 odsto vakcinisanih sa obe doze…