Priča o Bugarima i nožu u leđa za Severnu Makedoniju nije vic: “Stop” pregovorima o članstvu

2
Profimedia

Severna Makedonija neće početi pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, jer Bugarska početak ovog procesa uslovljava rešavanjem spornih pitanja vezanih za makedonski nacionalni identitet i identitet niza istorijskih ličnosti, poput Goce Delčeva, prenosi RTS.

“Sve je izvesnije da će Bugarska uložiti veto na pregovore naše zemlje sa EU”, rekao je u Strumici premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Izjava makedonskog premijera usledila je posle višenedeljnih pokušaja zapadnih diplomata, pre svega Nemaca, da ubede vlasti u Sofiji da omekšaju stav o početku pregovora EU sa Makedonijom.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva rekla je da Sofija ne sprečava ulazak Severne Makedonije u EU, već sprečava početak pregovora.

“Ne mislimo da su u ovom trenutku ispunili uslove za početak pregovora”, rekla je bugarska ministarka.

Bugarska se, zbog blokiranja početka pregovora Skoplja sa EU, našla na meti ozbiljnih kritika evropskih diplomata, koji smatraju da vlasti u Sofiji unutrašnje političke probleme sa kojima se suočavaju, pokušavaju da zamaskiraju bespotrebnim tenzijama u odnosima sa Severnom Makedonijom.

Zaev je, takođe, rekao i da je Bugarskoj uputio poruku da želi da izgradi prijateljstvo.

“Lako je praviti neprijatelje, evropski je da se bude hrabar i stvaraju prijatelji”, rekao je makedonski premijer.

2 KOMENTARA

  1. Ма они увек имају решење, сада могу да промене име у Благоевградска Македонија.

Comments are closed.