Čizkejk je na našim prostorima pre nekoliko godina bilo moguće probati samo u odabranim restoranima. Danas je jedna od najomiljenijih i najrasprostranjenijih poslastica ne samo kod nas, već i širom sveta.

Ovaj kolač zapravo ima dugu istoriju, dužu nego što mislite. U ukusu prvog čizkejka, kolačića pravljenih od brašna, žita, meda i sira, uživali su takmičari prvih Olimpijskih igara u staroj Grčkoj 776. godine pre nove ere.

U korigovanoj verziji čizkejka (jaja umesto žita) uživali su kasnije i Rimljani, ali u posebnim prilikama. Recept se zatim proširio i na ostatak Evrope. Moderan čizkejk nastaje na tlu Amerike sa pojavom originalnog krem sira 1872. godine.

Recept se vremenom menjao i u svakoj zemlji se praktikuje poseban način pripreme, ali ono što je bez obzira na vreme i područje ostalo nepromenjeno jeste sir kao sastojak.

Tako se u Nemačkoj, Poljskoj i Skandinaviji koristi kvark sir (sličan sremskom siru), u Francuskoj neufhatel (mekan i grudvičast), u Italiji maskarpone (nemasni sir nalik pavlaci), u Mađarskoj turoš (blagi sir od surutke), u Grčkoj micitra (sveži ovčji ili kozji sir), u Japanu tofu sir (biljni sir od soje).

Odnedavno i Srbija može da se pohvali domaćim proizvodom, pravljenim baš za ove potrebe – A la Kremom. Reč je o sirnom namazu, sačinjenom od pažljivo biranog i kontrolisanog mleka sa domaćih farmi.

Ovaj namaz Mlekare Šabac kremaste je strukture i prijatnog ukusa, a osim što je idealan za pravljenje čizkejka, savršen je i za rolate, jelo i filove. Trajnost ovog proizvoda postiže se posebnim tehnološkim postupkom bez konzervansa i aditiva.

Među najpopularnijim čizkejkovima svakako je njujorški, koji je specifičan po tome što se voćni sloj ne stavlja direktno na kolač, već se preliva sirupom od voća i peče se u rerni. Posebnu pažnju privukao je i recept za japanski čizkejk koji se pravi od samo tri sastojaka – jaja, čokolade i sirnog namaza.

Ako ste ipak od onih koji su zaljubljeni u čizkejk kakav ga mi poznajemo, predlažemo vam sledeći recept koji će od vas napraviti pravog majstora za ovu poslasticu.

https://www.facebook.com/MlekaraSabac.rs/videos/2014360638859552/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.