Priča italijanskog “prvog pacijenta”: Koma od tri nedelje, smrt oca, rođenje deteta i odnos sa doktorima…

0
Foto: Beta - Chinatopix via AP

Matija Maestri, “prvi pacijent” epidemije novog koronavirusa u Italiji, rekao je medijima da se postepeno vraća normalnom životu. Bez svesti u bolnici je proveo tri nedelje, otac mu je preminuo od posledica koronavirusa, a trudna supruga se oporavila i rodila zdravu bebu.

Maestriju (37) je virus dijagnostifikovan 20. februara u njegovom domu u Kodonju, oko 60 kilometara jugoistočno od Milana. Bio je to prvi slučaj zaraze lokalnom transmisijom u Italiji.

U intervjuu za “Sportvik”, nedeljnik povezan sa sportskim novinama “Gazeta delo Sport”, Maestri je rekao da je dobro i da mu ne treba psihološka pomoć.

“Rekao sam ‘ne, hvala’, osećam se vrlo normalno”, kazao je, dodavši da je u bliskom kontaktu s lekarom koji ga je spasio.

“Postao mi je kao drugi otac, moj novi otac. Mnogo razgovaramo, sledim njegove savete na svom dugom putu prema normalnom”, rekao je ovaj Italijan.

Maestri, amaterski trkač i bivši fudbaler kluba iz četvrte lige, prošao je kroz emocionalne i fizičke krajnosti. Proveo je tri nedelje bez svesti na odeljenju intenzivne nege. Kada su ga probudili nije znao šta je koronavirus i do koje mere se proširio.

Uključivši mobilni telefon, na društvenim mrežama je pročitao gomilu uvreda na svoj račun. Iz bolnice je pušten 21. marta, ali mu je dva dana ranije od kovida-19 preminuo otac. I njegova trudna supruga je bila zaražena, ali se oporavila. Zdravu devojčicu je rodila 7. aprila.