“Približavamo se granici kad će biti potrebne najstrože mere, iz trećeg paketa…”: Slovenija ulazi u “narandžastu” fazu epidemije

0
Foro: Profimedia

(Beta) – Slovenija je jako blizu ulaska u “narandžastu” fazu razvoja epidemije, kad će biti potrebno proglasiti vrlo stroge mere za usporavanje širenja virusa, upozorila je danas infektolog Bojana Beović iz stručnog tima Vlade za kovid-19.

“Približavamo se granici kad će biti potrebno proglasiti najstrože mere iz trećeg paketa mera za narančastu fazu, praktično smo već u njoj”, upozorila je Beović, a prenela je Hina.

Slovenačka vlada je potvrdila da je juče testirano 1.404 osoba od kojih je 169 bilo pozitivno na korona virus, a još dve zaražene osobe su umrle.

Uprkos manjem broju testova što je uobičajeno nedeljom, zadržan je negativan trend iz protekle sedmice jer je više od 10 odsto pozitivnih nalaza među testiranima.

Rekordan broj novozaraženih zabeležen je dan ranije, kad ih je bilo 411 na 2.956 testiranih osoba.

Prema planu postupanja u epidemiji koji je vlada prihvatila nedavno, u Sloveniji bi najkritičnija “crvena” faza bila dostignuta kad bi tokom 14 dana na 100.000 stanovnika bilo više od 140 zaraženih, što je granica koja je već nadmašena.

Za to mora biti ispunjen i dodatni uslov da je u tom trenutku u bolnicama najmanje 250 hospitalizovanih bolesnika od kovid-19 i više od 50 na intenzivnoj nezi.

Tada bi bile uvedene slične zabrane koje su bile na snazi proletos u prvom talasu epidemije, uz mogućnost zatvaranja u regionalne ili opštinske okvire.