Preživela je Mengeleove logore smrti, borila se za svest o posledicama Holokausta, posvetila život pomirenju: Preminula Eva Mozes Kor

0
Foto: Profimedia

Eva Mozes Kor, žena koja je preživela Aušvic, logore smrti doktora Mengelea i koja je čitav svoj život posvetila borbi da u svetu postoji svest o posledicama Holokausta i stradanjima koja je izazvao, preminula je tokom posete Aušvicu, prenosi Gardijan.

Eva je rođena u Rumuniji, ali je svoju aktivnost u vezi sa Holokaustom usmerila na Sjedinjene Američke Države. U Indijani je osnovala “muzej sveća”, a preminula je u 85. godini.

“Sa dubokim žaljenjem objavljujemo da je Eva Mozes Kor preminula četvrtog jula, u Krakovu, u Poljskoj”, stoji između ostalog u objavi muzeja.

Sudbina je htela da žena koja je preživela sve muke nacističkog terora premine na putu ka Aušvicu.

“Pre samo pet dana snimili smo svedočenje Eve Kor o svemu što je preživela u Aušvicu, a danas smo dobili tužnu vest da je Eva preminua”, objavio je Muzej u Aušvicu.

Tokom tog svedočenja ona je govorila i o tome kako se izborila sa posledicama koje boravak u takvom logoru ostavi na ljudsko biće:
“Oprostite svojim neprijateljima. Tek kada sam oprostila nacistima, osetila sam da sam se potpuno oslobodila Aušvica i svega što sam tamo doživela.”

Tokom 2015. godine ona je svedočila tokom suđenja SS oficiru Oskaru Greningu, koji je bio optužen za ubistvo više od 300.000 mašarskih Jevreja.