Pretplaćena na medalje, sve je isplanirala još kao devojčica, tekvondo “porodičan sport”: Priča o Tijani Bogdanović

0

Srebro u Riju, bronza u Tokiju. Drugu medalju reprezentaciji Srbije prvog zvaničnog dana na Olimpijskim igrama donela je tekvondistkinja Tijana Bogdanović pobedom u borbi za treće mestu nad domaćom predstavnicom Mijom Jamade rezultatom 20:6.

Srpska takmičarka takmičenje je počela porazom u prvom kolu od Adrijane Serezo Iglesijas iz Španije sa 12:4, ali je kroz repasaž uspela da obezbedi mogućnost borbe za bronzanu medalju. Gde je bila bolja od kineskinje Cunju Vu rezultatom 12:9.

Rođenoj Kruševljanki još 2014. godine su predviđali veliku karijeru, kada je proglašena “novom Milicom Mandić”. Aktivno se takmiči od 2004. Podvig u Riju ostvarila je sa samo 18 godina. Bila je i evropska šampionka i svetska vicešampionka.

“Kao i uvek imamo najveća očekivanja od svakog turnira, pa tako i od ovog. Imamo veliku želju i motivaciju. Jedva čekamo da stignemo u Olimpijsko selo i odradimo treninge. Radićemo najbolje što možemo, i iskreno se nadam da ćemo nastaviti niz dobrih rezultata sa prethodnih Olimpijskih igara”, rekla je Bogdanovićeva neposredno pred odlazak u Tokio.

Svojevremeno je ispričala da je još kao “klinka odlučila da osvoji olimpijsku medalju”. Na OI ih ima dve iz dva pokušaja, a da bi to ostvarila, kao i u slučaju ostalih profesionalnih sportisa, morala je da se odrekne mnogih pogodnosti koji su imali njeni vršnjaci.

“Nije mi žao ni zbog čega. Društvo je imalo razumevanja za sve moje obaveze, svi su me uvek podržavali i bodrili. Najteže mi je palo da se odreknem slatkiša, ali i to sam uspela uz pomoć trenera i stručnog štaba”, pričala je svojevremeno Bogdanovićeva.

Za tekvondo se može reći da je porodični sport Bogdanovića, pošto su i Tijanine sestre i brat povezani sa tim sportom. 

“Mislim da su mi moje dve sestre i brat najveća sreća i trenuci provedeni sa njima su nezaboravni. Starija sestra Zvezdana je trenirala, a sada je pomoćni trener u Galebu. Mlađa Helena i Žarko su takođe u tom sportu”, rekla je Bogdanović.