Pretnje smrću glavnom Netanjahuovom protivniku: “Huškanje svuda besni, a ti ćutiš”

0
Foto: Profimedia

Izraelski parlament je danas pojačao zaštitu Benija Ganca, glavnog političkog rivala premijera Izraela Benjamina Netanjahua, jer je procenjeno da su verodostojne pretnje smrću koje su mu upućene.

Gancu stižu razne pretnje od izbora 2. marta na kojima Netanjahu nije osvojio parlamentarnu većinu neophodnu za samostalno obrazovanje vlade.

Ganc je rekao da je jedan čovek pokušao da ga napadne u subotu uveče i da mu Netanjahuove pristalice prete na internetu.

Na jednom nalogu se poziva da Ganc bude ubijen, baš kao i bivši premijer Izraela Jicak Rabin 1995. godine. Rabina je ubio jevrejski ultranacionalista koji se protivio njegovoj politici sklapanja mira s Palestincima.

Neki su Ganca i njegove partijske saveznike predstavili odevene kao Arape, slično fotografijama pre ubistva Rabina.

Komentarišući to Ganc je Netanjahuu poručio da “takva atmosfera u javnosti i pretnje zabrinjavaju svakog nacionalnog lidera”.

“Huškanje svuda besni, a ti ćutiš!”, poručio mu je.

Ganc je poručio da neće dozvoliti da se seje strah, najavio da će smeniti režim Netanjahua koji je “pregazio sve norme” i da će na vlast doći “oni koji su to zaslužili”.

Netanjahu će se od 17. marta suditi po optužbi za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito.

Konačni rezultati izbora su pokazali da Netanjahuov desničarski blok ima 58 poslanika mandata, tri manje od parlamentarne većine potrebne za formiranje vlade.

On i dalje tvrdi da je pobednik i protivnike optužuje za pokušaj kradje izbora zbog sklapanja savezništva s arapskim partijama koje on smatra neprijateljskim prema izraelskoj državi.

Netanjahu tvrdi i da Ganc i njegovi partneri podrivaju demokratiju, a Netanjahuovi saveznici prete da će smeniti vrhovnog tužioca, ucenjuju poslanike koji neće da im pridju, i prete protestima.