Posle šest godina čekanja u filipinskim lukama, 2.450 tona smeća poslato je brodom nazad za Kanadu, posle višenedeljnih diplomatskih tenzija između dve zemlje.

Brod Em-Ve Bavarija, u vlasništvu kompanije Maersk, poneo je rano jutros 69 kontejnera sa smećem iz luke Subik, oko 80 kilometara od Manile, prenosi agencija Efe.

Kanada je to smeće navodno ilegalno izvezla u Filipine 2013-2014. godine. 

Utovar kontejnera, koji je počeo juče popodne, završen je jutros u 3.00 po lokalnom vremenu, a brod je prema kanadskom gradu Vankuveru krenuo u 7.00, saopštile su vlasti. Brod će napraviti kratku pauzu na Tajvanu, a u Vankuver bi trebalo da stigne 22. juna.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte povećao je prošlog meseca pritisak na kanadsku vladu da primi smeće nazad i zapretio ratom ako do toga ne dođe.

Filipini su 16. maja pozvali na konsultacije svog ambasadora u Otavi, dan pošto je istekao prvi rok postavljen Kanadi, da bi u nedelju svojim visokim zvaničnicima zabranili da putuju u Kanadu.

Azijska zemlja je potom upozorila da će ostaviti smeće, ako Kanada neće da ga prihvati, u njenim teritorijalnim vodama.

Dan posle novog upozorenja, Kanada je objavila da je angažovala kompaniju Bolor lodžistiks da iznese 69 kontejnera iz Manile i Subika. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.