“Preti nam jesenji talas, neke zemlje EU planiraju obaveznu vakcinaciju”

0
Fotografija: Profimedia

(Beta) – U Sloveniji je do sada registrovano samo 40 slučajeva zaraznije delta varijante korona virusa, rekao je danas premijer Janez Janša u parlamentu, dodajući da je četvrti talas neizbežan ako se do kraja leta ne vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva, pa u Evropi postoje mišljenja o uvodjenju obavezne vakcinacije.

Odbacujući navode opozicije da je njegova vlada loše upravljala zdravstvenom krizom i da je odziv na vakcinaciju bio manji jer nije stvorila dovoljno poverenja u ljude, slovenački premijer je rekao da je Slovenija, sa trećinom potpuno vakcinisanih i 40 odsto vakcinisanih odraslih u sredini u Evropi po procentu imunizacije. 

Janša je u parlamentu, odgovarajući na pitanja o stanju epidemije, u terminu za poslanička pitanja, rekao da procenat vakcinisanih treba znatno povećati kako bi leto i jesen bili što “normalniji”, prenela je agencija Hina.

“Ako u Evropi na jesen imamo jak talas zbog delta varijante, onda ćemo mi biti krivi za to. Tada ćemo se morati zapitati kako to da smo uspeli da razvijemo i proizvedemo efikasnu vakcinu protiv kovida-19 tako brzo, a ne možemo da ubedimo ljude da se vakcinišu”, naveo je Janša.

Dodao je da bi cela Evropa trebalo da se zapita kako je došlo do takvog “jaza izmedju napretka evropske nauke i ne baš visokog nivoa duhovnosti, svesti i solidarnosti”, dodao je Janša.

Naveo je da pojedine članice EU već pripremaju zakonska rešenja za obaveznu vakcinaciju pojedinih kategorija stanovništva protiv kovida-19, druge razmatraju obaveznu vakcinaciju svih odraslih, neke planiraju obaveznu vakcinaciju za medicinsko osoblje, zaposlene u staračkim domovima, radnike u snabdevanju, turizmu i sličnim delatnostima i predložiće ukidanje prava na besplatno testiranje na korona virus onima koji ne žele da se vakcinišu.

Iako ovo za sada nije vladin predlog, Slovenija će morati da razgovara o takvim rešenjima i donese konačnu odluku, rekao je slovenački premijer.

Složio se da bi bilo dobro da sve parlamentarne grupe i vlada javno pozovu gradjane da se vakcinišu, ali je dodao da bi bilo efikasnije kada bi centralni mediji svojim aktivnostima, kao što je to slučaj u drugim zemljama, pomagali vladinu kampanju.

Mediji bi u specijalnim emisijama trebalo da pozivaju medicinske stručnjake koji bi ukazali na prednosti vakcinacije onima koji se iz različitih razloga nerado vakcinišu i uklonili predrasude ili pogrešne informacije koje ih obeshrabruju u vakcinaciji, istakao je Janša.