Presude za slučaj “Državni udar” u Crnoj Gori: Mandiću i Kneževiću po pet godina zatvora, Dikiću osam

0
Profimedia

Podgorički Viši sud osudio je Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao “Državni udar”, pišu Vijesti.

Sutkinja Suzana Mugoša je u iznošenju prvostepene presude kazala da su svi koji su obuhvaćeni optužnicom krivi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest meseci zatvora.

Eduar Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična dela.

Optuženi Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, a Pedrag Bogićević za ista krivična dela osuđen je sedam godinam prenose Vijesti.

Nemanja Ristić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet meseci zatvora. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

Advokat odbrane: “Presuda je politički pamflet”

Advokat odbrane Miroje Jovanović izjavio je da je presuda u slučaju pokušaja terorizma politički pamflet, preneo je N1.

“Ovo je skandal neviđenih razmera. Veće se danas nije izjašnjavalo o pritvoru, ja sam danas slušao izlaganje političkog pamfleta braće Đukanović. Danas je pročitano političko saopštenje koje je zanemarilo svaki naš dokaz”, rekao je Jovanović novinarima ispred zgrade Suda dok je još trajalo čitanje obrazloženja presude.

Advokat Jovanović naveo je da će se žaliti na presudu Višeg suda, koju je nazvao “političkim pamfletom”.

“Žalićemo se na presudu, ali nemam dilemu da će suditi na isti način kao ovaj sud”, kazao je Jovanović.

Knežević uoči izricanja presude: “Spremni smo da pružimo svaki vid otpora”

Jedan od lidera Demokratskog fronta optuženih u slučaju “državni udar”, Milan Knežević, kazao je u gostovanju na Televiziji Vijesti, uoči današnjeg izricanja presude u Višem sudu, da on i Andrija Mandić presudu neće čekati u sudnici, već sa svojim “najvernijim ljudima” u Podgorici.

“Nećemo je čekati u sudnici, niti imamo nameru da dajemo legitimitet sudskom veću koje će pročitati naredbu u ime porodice Đukanović”, kazao je on.

“Uvereni smo da je sa nama danas sva slobodna Crna Gora, a da je mi nećemo obrukati”, dodao je Knežević.

On je rekao da do sudskog procesa ne bi ni došlo “da postoji Ustava i zakona”, i smatra da je cilj procesa bio da se zabrani Demokratski front i lideri tog saveza pošalju u zatvor.

“Ne očekujemo ništa ni pametno ni dobro od Višeg suda”, kazao je Knežević i poručio da su spremni da pruže svaki vid otpora. “Na pravdi Boga sigurno nećemo ići u zatvor”, rekao je on.

Medojević: “Prva država u svetu u vlasništvu mafije”

“Crna Gora je prva država u svetu u vlasništvu mafije”, rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, nakon što su dvojica lidera tog političkog saveza, Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni na po pet godina zatvora u slučaju “Državni udar”, prenele su Vijesti.

“Kome nije bilo jasno, sad jeste. Crna Gora je prva država na svetu u vlasništvu mafije. Mafija vlada, mafija sudi. A Don se sprda sa EU i SAD. Presuda mafijaškog suda je identična optužnici mafijaškog tuzilaštva. Isti čovek je diktirao i isti čovek je pisao. Vladavina mafije”, napisao je Medojević na svom Fejsbuk nalogu.

Medojević je ranije na Tviteru objavio video na kojem se vide funkcioneri DF-a, među kojima su i Mandić i Knežević, kako iščekuju presudu Višeg suda.