Sudsko veće Specijalnog suda osudilo je četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti (DB), na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Sud je utvrdio i da je neposredni izvršilac ubistva NN lice.

Nekadašnji šef DB-a Radomir Marković osuđen je na 30 godina zatvora za podstrekivanje na teško ubistvo.

Nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić takođe je osuđen na 30 godina zatvora za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina zatvora za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Kurak je u bekstvu i presuda mu je izrečena u odsustvu.

UNS: Značajan čin početka kraja nakažnjivosti zločina nad novinarima

UNS očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu koje je donelo Sudskog veća u sastavu Snežana Jovanović, Dragan Milošević i Vladimir Mesarović i traži da državni organi što pre privedu pravdi Miroslava Kuraka kojem je suđenu u odsustvu i nalazi se u bekstvu.

UNS ističe da je današnje izricanje presude značajan čin koji treba da znači početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji i važan dan za srpsko novinarstvo i pravosuđe.

UNS podseća da je presuda koja je izrečena 20 godina nakon zločina i četiri godine od početka suđenja optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije posledica istrajne borbe njegove porodice, kolega novinara i rada Komisije za istraživanje ubistava novinara.

NUNS: Rasvetliti i ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je zadovoljstvo što je optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije izrečena prvostepena sudska presuda, ali i nezadovoljstvo što nisu otkriveni ni neposredni izvršilac ubistva, ni njegovi ključni nalogodavci čime bi pravda bila konačno zadovoljena.

NUNS je ponovio zahtev da se do kraja rasvetle i procesuiraju i ubistva novinara Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića, kao i drugi zločini prema novinarima.

Tome bi država Srbija pokazala nedvosmislenu posvećenost novinarskim i medijskim slobodama, ocenio je NUNS u saopštenju.

Fondacija Slavko Ćuruvija: Presuda pomaže društvu da se suoči sa poražavajućim nasleđem Miloševića

Iako je sud propustio da izrekne maksimalne zatvorske kazne, smatramo da je od presudne važnosti stav Sudskog veća da su optuženi krivi za brutalno ubistvo Ćuruvije 1999. godine. Ovakav stav pomaže društvu da se obračuna sa politički motivisanim zločinima i suoči sa poražavajućim nasleđem režima Slobodana Miloševića. Presuda jasno i nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država, preko instrumentalizovanog Resora državne bezbednosti.

Odluka Sudskog veća šalje jasnu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni, a da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi.

Očekujemo od Apelacionog suda da potvrdi današnju presudu, a od nadležnih da u najkraćem mogućem roku razreše i procesuiraju sve zločine počinjene protiv novinara u prethodnim decenijama, navela je Fondacija Slavko Ćuruvija.

OEBS pozdravio presudu 

Predstavnik OEBS-a za slobodu Medija Arlem Dezir pozdravio je današnju presudu Specijalnog suda za ubistvo Slavka Ćuruvije i osudu ubica novinara koji je hrabro pisao o osetljvim temama.

„Pozdravljam odluku prvostepenog suda protiv ljudi koji su počinili ovo grozno ubistvo pre 20 godina. Slavko Ćuruvija je bio hrabri novinar koji se nije plašio da piše o osetljivim temama tokom burnih vremena u Srbiji. On je platio najvišu cenu za svoj novinarski rad i od najveće važnosti je da pravda bude zadovoljena“, izjavio je on i podsetio na važnost rešavanja ubistva novinara Milana Pantića i Dade Vujasinović.

Reporteri bez granica: U velikoj meri ovo je simbolička presuda, pozdravljamo je

Organizacija Reporteri bez granica pozdravila je izricanje presude od 20 i 30 godina četvorici optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine u Beogradu i pozvala vlasti da nastave istragu, kako bi identifikovali i kaznili osobu koja je ubistvo naredila.

To je prvi put u novijoj srpskoj istoriji da je neko osuđen za ubistvo novinara, ukazuju Reporteri bez granica i dodaju da je bilo potrebno 20 godina, uključujući i četiri godine sudskog procesa, da se presudi počiniocima Ćuruvijinog ubistva, koji su bivši službenici državne bezbednosti.

„Pozdravljamo ovu u velikoj meri simboličku presudu, koja svedoči o snažnoj privrženosti srpskih vlasti da poštuju vladavinu prava i bore se protiv nekažnjivosti“, izjavila je o Polin Ades-Mevel, šefica deska Reportera bez granica za Evropsku uniju i Balkan.

Prema njenim rečima, pravosudni sistem svejedno mora da nastavi napore kako bi bili osuđeni svi oni koji su umešani u ubistvo Ćuruvije, uključujući i osobu koja je izdala naređenje.

Veran Matić: Izvršilac i nalogodavac u narednom periodu…

Predsednik Komisija za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je da je, za početak, današnja presuda od velike važnosti za ceo proces u slučaju reševanja ubistva Slavka Ćuruvije.

„Činjenice da je, prema nalazu suda, NN lice izvršilo ubistvo, kao i da se nalagodavac ne pominje u optužnici, deo su narednih radnji koje će se dešavati u procesu različitih žalbi i Tužilaštva i odbrane“, izjavio je Matić novinarima ispred Specijalnog suda.

Vučić: Ovo je poruka da niko nema pravo da ubija bilo koga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je današnja presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije veoma važna i da je zadovoljan što je taj postupak pred Specijalnim sudom doveden do kraja.

„Ne želim da se mešam sudijama u posao, da ne idem protiv odbrane ili tužilaštva, jer ne znam ko će se žaliti. Ali to je važna karika u stvaranju istinski pravne države u Srbiji“, rekao je Vučić.

„Ovo je poruka da niko nema pravo da ubija bilo koga, na bilo koji način i iz bilo kojeg razloga, pa makar neko smatrao i da je to državni razlog“, rekao je Vučić.

Branka Prpa: Mnoga pitanja ostaju bez odgovora

Presuda je takva kakva jeste, ali mnoga pitanja i dalje ostaju bez odgovora, rekla je za Blic istoričarka Branka Prpa, nevenčana supruga Slavka Ćuruvije, koja je kobnog 11. aprila 1999. godine bila sa njim u trenutku kada je ubijen.

Prpa je rekla da ono što je trebalo da se desi jeste da svi optuženi budu osuđeni na maksimalne kazne.

„To je trebalo da se dogodi, međutim, ono što ostaje u vazduhu je to i da se izgleda Državna bezbednost lobistički bavi ubistvima neistomišljenika vlasti. Nema reči o okolnostima, o kontekstu…“, rekla je ona.

Kako je navela, po tom pitanju „ništa nije urađeno“.

„Nema satisfakcije. Isto je kao i za ubistvo Zorana Đinđića, iza njega stoje pripadnici službe i to je to, ništa dalje. Tako je i u ovom slučaju“, rekla je Branka Prpa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.