Boris Gavrilović (20), brat od ujaka Uroša Blažića, optuženog za masovno ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona, osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu dana i šest meseci zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvršilaštvu. Njegov otac, Blažićev ujak Goran, oslobođen od optužbe, javlja N1.

Gavrilović je dobio kaznu koja je ispod zakonskog minimuma za krivično delo za koje je osuđen i da je predviđena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Advokat odbrane tražio je od sudije da se uzme u obzir da je Blažićev brat priznao krivično delo i da je bio saradljiv tokom sudskih procesa i zato je tražio da se kazna umanji.

Ujak Uroša Blažića oslobođen je svih optužbi za krivično delo koje mu se stavlja na teret jer nisu izneti potrebni dokazi.

Advokat odbrane Branko Matović kaže da je zadovoljan presudom i najavio je da će iskoristi zakonsko pravo da uloži žalbu i na tih pet meseci koliko je Borisu Gavriloviću preostalo od kazne.

„Sud pokazao i poštovanje zakona i hrabrost“

„Posle onako napornog i dugotrajnog postupka, došli smo danas do prvostepene presude i kao branilac sam zadovoljan jer je sud pokazao i poštovanje zakona i hrabrost. Jer je Goran Gavrilović oslobođen od optužbe, a Boris Gavrilović je osuđen na jednu godinu i šest meseci zatvora u kojoj će mu biti uračunato i vreme provedene u pritvoru. Kao što znate ovaj slučaj je pratila velika pompa, nažalost zbog svega onoga što je se desilo u okolini Mladenovca i zbog toga je Goran Gavrilović zašao u drugu godinu pritvora, a danas je oslobođen. Boris Gavrilović nešto malo kraće u pritvoru, ali vrlo malo kraće“, rekao je advokat Matović.

On je naglasio da je vrlo zadovoljan odlukom suda da oslobodi Gorana Gavrilovića „jer je za takvu nekakvu odluku, obzirom na celu situaciju i sve to što je pratilo ovaj predmet, trebalo imati i hrabrost i pročitati oslobađajuću presudu“.

„Sud je danas uz znanje pokazao i hrabrost“, rekao je Matović.

Ukazao je da je ovo prvostepena presuda i „prvo poluvreme“.

„Biće žalbi sigurno i sa jedne i sa druge strane jer jednostavno tužilaštvo mora da se žali, mislim da ćemo se i mi žaliti na godinu i šest meseci, možda je to moglo da bude i manje, probaćemo pa svoje reći i Apelacioni sud“, istakao je.

Šta je prethodilo presudi

Prethodno je u Višem sudu u Kragujevcu završen glavni pretres, koji se vodio protiv rođaka Blažića iz sela Vinjišta kod Kragujevca.

Goran i Boris su ujak i brat od ujaka Uroša Blažića, koji je okrivljen za ubistvo devet i ranjavanje 12 osoba u noći između 4. i 5. maja prošle godine, u selima Dubona i Malo Orašje.

Goran i Boris Gavrilović su nešto pre 10 časova, pod jakim merama bezbednosti, u pratnji Žandarmerije dovezeni u sud iz pritvorske jedinice Kazneno-popravnog zavoda u Kragujevcu.

Iako je 31. maja suđenje bilo privedeno kraju iznošenjem završnih reči tužilaštva i odbrane, sudija je posle toga naložila da se postupak nastavi zbog pribavljanja novih dopunskih dokaza.

Otac i sin se terete za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvršilaštvu. Za to krivično delo zaprećena je zatvorska kazna u trajanju od dve do 12 godina.

Posle masovnog ubistva i ranjavanja meštana Dubone i Malog Orašja, Uroš Blažić je pobegao i sakrio se u jednom od objekata domaćinstva svojih rođaka Gavrilovića u Vinjište, gde je i uhapšen u ranim jutarnjim satima 5. maja prošle godine.

Prilikom pretresa njihovog domaćinstva, policija je pronašla veću količinu oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Suđenje Blažiću je iz bezbednosno-tehničkih uslova premešteno iz Višeg suda u Smederevu u Specijalni sud u Beogradu, a njegovim rođacima iz sela Vinjišta se zbog mesne nadležnosti sudi u Višem sudu u Kragujevcu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.