Prestolonaslednik Aleksandar čestitao jubilej kraljici Elizabeti: “Znam da je ovo dan koji nosi mešavinu radosnih i tužnih osećanja. Dan kada je postala kraljica je i dan kada je umro njen otac, a moj kum…”

0
Кraljica Elizabeta II prestolonaslednik Aleksandar, 17. jul 1995, London. Foto Kraljevski dvor

Prestolonaslednik Aleksandar KArađorđević uputio je danas lično pismo čestitke svojoj kumi, britanskoj kraljici kraljici Elizabeti II, povodom njenog platinastog jubileja kao monarha – 70. godišnjice vladavine, koja je počela 6. februara 1952. godine.

„Sa najvećim zadovoljstvom sam lično čestitao Njenom Veličanstvu, mojoj kumi, njen platinasti jubilej – 70 godina od kada je postala kraljica. Njena posvećenost služenju svojoj zemlji sjajan je primer uloge monarha u današnjem svetu. Njena mudrost vodila je Veliku Britaniju u mnogim teškim vremenima, a stabilnost i kontinuitet koji su oličeni u poziciji monarha ustavne parlamentarne monarhije, omogućili su njenom narodu da prevaziđe sve teškoće i da ih prebrodi, učinivši ih jačim i još čvršće ujedinjenim”, naveo je prestolonaslednik.

Karađorđević je takođe istakao da “zna ova godišnjica donosi mešavinu radosnih ali i tužnih uspomena”.

“Jer dan kada je postala kraljica je i dan kada je umro njen otac, a moj kum, Nj.V. Kralj Džordž VI. Ali, to je sudbina svakog monarha na svetu – lična osećanja često moraju da se ostave po strani, zbog obaveza prema narodu i državi.

Poželeo sam Kraljici da još mnogo godina bude voljena i poštovana od naroda Ujedinjenog Kraljevstva, Komonvelta i celog sveta, uključujući i mnoge Srbe koji žive ne samo u Velikoj Britaniji već i u Kanadi, Australiji i drugim zemljama pod krunom Njenog Veličanstva. Bog blagoslovio Kraljicu”, napisao je pretolonaslednik Aleksandar.

„Imam veoma lepa sećanja na mnoge susrete sa Njenim Veličanstvom u Bakingemskoj palati i zamku Vindzor. Njeno Veličanstvo je uvek bila veoma naklonjena i brižna prema mojoj supruzi i mojim sinovima. Ona je moja kuma, a za nas Srbe to je posebna, sveta veza, koja se uvek poštuje i koju ništa ne može da raskine“, dodao je.