Vlsti u Peruu naljutile su UNESCO odlukom da izgrade novi aerodrom koji bi mogao veoma štetno da utiče na istorijsko nasleđe Inka u Svetoj dolini, prenosi B92.

UNESCO je zbog toga poslao pismo peruanskoj vladi u kome traži informacije o izgradnji novog aerodroma u blizini Maču Pikčua i kakav bi uticaj mogao da ima na tvrđavu Inka koja je jedna od najvećih turističkih atrakcija i predstavlja svetsko nasleđe. 

U pismu se navodi da su vlasti u obavezi da zaštite svetsko nasleđe. 

Peru mora da koordinira sa UNESCO-om, Agencijom za kulturu pri UN, u vezi bilo kakve izgradnje blizu Maču Pikčua i Kuska, a odgovor očekuju do 25. avgusta.

Nije prvi put da UNESCO šalje opomenu Peruu vezanu za Maču Pikču. U 2017. godini postojala je opasnost da se spomenik uništi zbog prevelikog broja posetilaca. U te svrhe stavljena je kontrola na broj turista i to na 5.000 turista dnevno tokom leta. Čak i to je duplo veći broj nego što je UNESCO predložio.

Oko 1,5 miliona turista poseti Maču Pikču i broj stalno raste. Vlasti su se nadale da bi izgradnja aerodroma nadomak tvrđave duplirala posetu. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.