(INFOGRAFIKA) Prešli smo kritičnu brojku zaraženih: Rekordan skok pozitivnih na koronavirus u Srbiji

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 12.617 osobe, njih 2.412 bilo je pozitivno, dok je preminulo 6 lica.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom naše zemlje nalazi se 43 pacijenata.

Podsećamo, juče smo imali 1.878 pozitivnih za dan od 10.962 testiranih osoba, i 11 preminulih, što je najveći broj umrlih od posledica kovida-19 još od 16. jula kada smo imali 13 izgubljenih života. Juče smo imali i rekordan broj novozaraženih pošto smo 31. oktobra imali 1.817 novoregistrovanih slučajeva. Na respiratoru je juče bilo 49 pacijenata.

Premijerka Ana Brnabić je rekla ranije danas da se danas očekuje više od 2.000 novoinficiranih koronavirusom od čega je, prema njenim rečima, samo u Beogradu više od 1.000 novozaraženih.

“Epidemiološka situacija u državi će se, bez sumnje, pogrošavati. Nama je svaki dan važan dok ne završimo dve nove kovid bolncie. Tada će biti lakše našem zdravstvenom sistemu, a to će biti u decembru”, istakla je ona.

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas da je trenutna epidemiološka situacija situacija u glavnom gradu takva da je zaraženih 10 puta više nego što kažu brojke, te da će Beograd biti mesto iz koga će se virus rasejavati na druge strane.

Naveo je da se nalazimo u nedelji kada je viru vrlo aktivan u prestonici, te da će takva biti i naredna.

“Nalazimo se u nedelji kad je virus vrlo aktivan u Beogradu, to će biti i sledeće nedelje, bez obzira kakve budu brojke. Još uvek imamo tendenciju daljeg pogoršanja. Imamo dva puta više registrovanh u školama nego što je bilo prethodnih nedelja, i tu uočavamo pogoršanje. Beograd je trenutno mesto iz koga će se virus rasejavati na druge strane, i to će trajati. Broj slučajeva traba množiti sa 10. Mnogo je asimptomatskih”, rekao je dr Kon gostujući u jutarnjem programu “RTS-a” i dodao.