(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Oko 1.300 novozaraženih, stigao britanski soj, više od 200.000 vakcinisanih…

0
(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 7.549 osoba, od kojih je pozitivno 1.318. Nažalost, prema poslednjim podacima preminulo je još 18 osoba.

Prema podacima koji su objavljeni u medijima, u Srbiji je vakcinu protiv kovida-19 primilo više od 200.000 građana. Najvažnija informacija danas, kada je reč o koronavirusu, je ta da je “stigao” britanski soj virusa u Srbiju, što su potvrdili predstavnici državnog vrha.

NOVI SOJ U SRBIJI

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je novi soj korona virusa stigao u Srbiju.

Vučić je za TV Prva rekao da mu je to jutros potvrdio ministar zdravlja Zlatibor Lončar i da je reč o putnici koja je stigla iz Londona sa negativnim PCR testom, ali je slučaj otkriven na vreme i izolovan.

Na pitanje kada će se vakcinisati, Vučić je rekao da još nije “doneo tu političku odluku” jer smatra da nije toliko ugrožen da bi se morao vakcinisati medju prvima.

Kritikovao je neke funkcionere, mimo premijerke i ministara, koji su se kako je rekao “ugurali da se vakcinišu iako nisu u rizičnim grupama starih i bolesnih”.

Vučić je za sledeću nedelju najavio da će Srbiji biti isporučene nove količine vakcina, kao i da je problem što proizvodjači vakcina šalju duplo manje od naručenog.

Vučić je za sledeću nedelju najavio da će Srbiji biti isporučene nove količine vakcina, kao i da je problem što proizvodjači vakcina šalju duplo manje od naručenog.

O VAKCINAMA

Vučić očekuje da se danas vakciniše i do 50.000 ljudi i da Srbija sutra može da bude treća u Evropi po broju vakcinisanih na 100.000 stanovnika.

Naveo je da su on i dudi iz Vlade prethodnih dana obavili važne razgovore sa svetskim liderima u pokušaju nabavke vakcina.

Kako je istakao, sada je teže nabaviti vakcine nego nuklerano oružje, a u svetu se događaju neverovatne stvari koje su delimično predvideli.

U Vojvodini 254 nova slučaja, u Novom Sadu 87

Tokom prethodnog dana u Vojvodini su registrovana 254 nova slučaja koronavirusa, od kojih je najviše u Novom Sadu, 87, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

U ovom trenutku u Vojvodini je aktivno 10.747 slučajeva.

Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 2.696, dok ih je u ostalim opštinama trenutno manje od 1.000.

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u Pokrajini kao vanrednu, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima.

U Rasinskom okrugu 84 novoinficiranih, nastalja se imunizacija

U proteklih 24 sata u Rasinskom okrugu infekcija koronavirusom potvrđena je kod 84 pacijenata, u Kruševcu 48, Aleksandrovcu 15 ,Trsteniku 10, Varvarinu 6, Ćićevcu 3 i Brusu 2.

U kruševačkoj Opštoj bolnici hospitalizovano je 60 pacijenata, 6 manje nego prethodnog dana. 

Zbog smanjenja broja pregleda i poboljšanja epidemiološke situacije, kovid ambulante “14. oktobar”u Kruševcu, od ponedeljka će svakodnevno raditi od 9 do 17 časova.

U Rasinskom okrugu beleži se veliko interesovanje za vakcinaciju. Od 10.160 “Sinofarmovih”, kineskih vakcina, do sada je u šest opština utrošeno 7.760 doza, od toga juče 1.962.

Najbolji odziv beleži se u Kruševcu gde je prethodnog dana u Hali sportova, najvećem punktu za imunizaciju u gradu, vakcinisano 1.130 građana.

NA KOVID ODELJENJIMA ČAČANSKE BOLNICE 95 PACIJENATA

Na svim kovid odeljenjima u Opštoj bolnici u Čačku hospitalizovano je 95 pacijenata, osam je u teškom stanju, a jedan je na respiratoru, saopštio je danas gradski Radni tim za praćenje korona virusa.

Za 24 časa u prijemnoj ambulanti čačanske bolnice pregledana je 61 osoba sa simptomima korona virusa, od kojh je pet zadržano na bolničkom lečenju.

Sa kovid odeljenja otpušteno je pet pacijenata, a jedan je prebačen u Klinički centar u Beogradu na dalje lečenje.

Radni tim saopštava da je juče na dva punkta u Čačku vakcinisano 720 gradjana.

Od 148 testiranih u Moravičkom okrugu, koga čine Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica, korona virusom zaražno je 19 osoba.

U Čačku je zaraženo šest osoba, u Gornejm Milanovcu osam u Ivanjici pet, dok u Lučanima nema novozaraženih osoba.

TIODOROVIĆ: ODZIV ZA VAKCINACIJU IZNAD OČEKIVANJA

Član kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je danas da se treba vakcinisati što pre, bilo kojom vakcinom jer su sve efikasne i za novi soj korona virusa koji se pojavio u okruženju.

On je za RTS izjavio da je odziv za vakcinaciju iznad očekivanja, te da je za neku vrstu kolektivnog imuniteta potrebno da bude vakcinisano najmanje milion do dva miliona gradjana.

Tiodorović je dodao da je novi soj virusa ozbiljan i da krizni štab prati situaciju pošto se on već pojavio u Rumuniji, Madjarskoj, Sloveniji i pitanje je dana kad će se pojaviti u Srbiji.

Prema njegovim rečima samo britanska istraživanja kažu da je novi virus smrtonosniji, dok ostale evropske zemlje navode da se novi virus brže širi, ali da nije jači.

Tiodorović je istakao da je situaciji u Srbiji nešto bolja, ali da se sada nipošto ne smeju popuštati mere i “ne sme da dodje do opuštanja”.

Na pitanje o novim merama, istakao je da će medicinski deo Kriznog štaba sigurno ostati dosledan jer je prerano za odluke o nekom velikom ublažavanju.

“Da li će to biti male varijacije u smislu radnog vremena, to je drugo pitanje. Ali mislim da je važno da budemo izdržljivi i da odgovorno sprovodimo mere i da ne dodje do opuštanja, što bi moglo da nam pogorša stanje”, poručio je Tiodorović.

Kao najveći rizik naveo je “komunikaciju sa okolnim regionom” i smatra da je ključno da da se mere na granicama sprovode u potpunosti.